Victor Ponta: Cetăţenii români din străinătate trebuie scoşi din listele electorale, dar ei au drept de vot

Victor Ponta
Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Premierul Victor Ponta le-a indicat autorităţilor o serie de categorii de persoane care trebuie verificate în vederea menţinerii sau excluderii lor de pe listele electorale: românii cu domiciliu în străinătate, cetăţenii decedaţi, inclusiv cei în afara graniţelor, condamnaţii şi cei cu afecţiuni.

"O să vă rog să realizăm toate comisiile interinstituţionale necesare şi practic de luni să începem să procedăm la verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor în special pe direcţiile care generează diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul din străinătate, care nu mai trebuie să figureze pe listele electorale, ei au drept de vot, dar trebuie scoşi de pe listele electorale din ţară", a spus premierul în videoconferinţă.

În al doilea rând, a afirmat Ponta, trebuie scoşi de pe liste, persoanele decedate, aici înregistrându-se mai multe situaţii atipice, care îngreunează procedurile birocratice, fie că e vorba de cei care au decedat în altă localitate şi nu s-au trimis datele în localitatea de domiciliu, fie că e vorba de cetăţenii români care decedează în străinătate, ale căror date "se trimit numai către sectorul 1, ori de aici trebuie să verificăm dacă s-a dus până la capăt procedura, dacă a ajuns până în oraşul, comuna să fie scoşi din listele electorale".

O altă situaţie de luat în calcul în updatarea listelor este cea referitoare la persoanele care nu mai au drept de vot, fie că e vorba de condamnări, fie de persoane cu afecţiuni medicale şi în al patrulea rând, e vorba, a mai explicat premierul, de o situaţie "poate mai puţin consistentă ca număr, pe care putem s-o verificăm rapid, cea prin care cetăţenii români au renunţat la cetăţenie dobândind cetăţenia altei ţări".

Ponta a mai făcut o serie de precizări pentru cei care îi atacă Guvernul la televizor. Mai întâi, a spus că lista electorală cu peste 18 milioane de cetăţeni a fost agreate în Guvern, în luna aprilie, fiind aceeaşi ca la locale. " Vreau să spun încă o dată pentru toată opinia publică că din 2004 evidenţa persoanelor în România a fost transferată de la Guvern către autorităţile publice locale, pe baza autonomiei locale şi că de atunci serviciile de evidenţă informatizată a persoanei aparţin autorităţilor locale şi se desfăşoară sub directa supraveghere şi îndrumare a autorităţilor locale", a mai arătat Ponta.

În acest sens, până pe 31 august sarcina principală privind listele va reveni autorităţilor locale, dar prefecţii şi tot reprezentanţii Guvernului în teritoriu trebuie să sprijine autorităţile publice locale pentru a verifica situaţia reală a persoanelor aflate în evidenţe, a susţinut primul-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne