Guvern: Românii din străinătate au în continuare drept de vot chiar dacă nu vor mai fi pe liste

Palatul Victoria, sediul Guvernului României
Palatul Victoria, sediul Guvernului României (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Executivul a transmis vineri într-un comunicat că cetăţenii români care locuiesc în străinătate au în continuare drept de vot chiar dacă nu mai pot fi trecuţi pe listele electorale permanente deoarece aceste liste îi vizează pe cei cu domiciliul stabil în România.

„În legătură cu actualizarea listelor electorale permanente din România, precizăm următoarele: Art. 26, alin. 2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului precizează că listele electorale permanente din România, cele actualizate de primari, se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite. Aceste liste se referă la cetăţenii români, cu domiciliul în România”, se arată în comunicatul remis NewsIn.

Guvernul României mai transmite că prin această verificare a listelor electorale nimeni nu intenţionează să restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român. „Prin această verificare a listelor electorale din România, nimeni nu a restrâns şi nu intenţionează să restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român, fie că se află în ţară, fie în străinătate. Această discuţie nu este despre dreptul la vot”, se arată în documentul amintit. Executivul a mai precizat că „cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au în continuare drept de vot, doar ca nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente din România”.

„Există o altă zonă legală care se referă la cetăţenii români, cu drept de vot, dar care au domiciliul în afara ţării. Reglementările legate de listele electorale permanente şi de cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării se regăsesc în Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent că sunt în ţară sau în afara ţării sunt, sau ar trebui înscrişi în Registrul electoral Art. 22, alin. 3 al legii spune că Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral”, se menţionează în comunicatul de presă.

Guvernul anunţă că „acest Registru electoral nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie”.

Guvernul mai precizează că toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente. „Cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului României, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne