Anchetă penală la Parchetul ICCJ pentru depistarea fraudelor la vot: În 50 de localităţi, prezenţa a fost de până la 200%

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ridicat în cursul zilei de vineri procesele verbale de la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a elucida unele situaţii care aduc a fraudă, apărute la referendum. Astfel, în cel puţin 50 de localităţi din ţară - sate şi oraşe - prezenţa la vot a fost de peste 100%, chiar şi până la 200%.
Vasile Blaga prezintă jurnalistilor dosare cu probe de fraudă la referendum (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
03.08.2012

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ridicat în cursul zilei de vineri procesele verbale de la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a elucida unele situaţii care aduc a fraudă, apărute la referendum. Astfel, în cel puţin 50 de localităţi din ţară - sate şi oraşe - prezenţa la vot a fost de peste 100%, chiar şi până la 200%.

Totodată, parchetul ICCJ a preluat joi procesele verbale privind listele electorale de la BEC, inclusiv pe cele suplimentare, referitoare la voturile de la referendum. Ancheta penală survine în urma înregistării a numeroase sesizări legate de posibile fraude comise în anumite zone ale ţării la referendum.

Astfel, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică aparţinând Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au preluat joi seară, de la Biroul Electoral Central (BEC), procesele verbale privind opţiunile electoratului, inclusiv pe cele exprimate pe listele suplimentare la referendumul din 29 iulie, relevă Ministerul Public.

Până duminică, 29 iulie, la ora 18.00, parchetele primiseră nu mai puţin de 66 de plângeri privind încălcări ale Legii referendumului, înregistrate cu număr unic de către procurori.

"Având în vedere comunicatul Curţii Constituţionale din data de 2.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente şi al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie 2012", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

"Recorduri" în materie de prezenţă la vot

Adevărate "minuni" electorale din punctul de vedere al prezenţa la vot s-au înregistrat în judeţele Constanţa, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vrancea, relevă gândul.ro.

Astfel, peste 50 de localităţi din România au reuşit performanţa de a înregistra o prezenţă la vot de peste 100%, iar majoritatea primarilor din aceste localităţi sunt membri ai PSD sau ai PNL

De exemplu, în judeţul Olt, 19 localităţi au depăşit pragul de 100% prezenţă, iar într-un sat din Vrancea s-a înregistrat la o secţie de vot o prezenţă-record de 250%.

Totodată, în zeci de comune din Teleorman şi Caraş-Severin prezenţa a depăşit 90%.

Mai mulţi primari PSD au explicat că prezenţele-record s-au datorat faptului că în weekend au avut loc nunţi în satele şi comunele pe care le conduc.

Abuzuri multiple

Există şi alte tipuri de fraude care au fost reclamate.

Spre exemplu, PDL- organizaţia Braşov a înaintat o plângere penală faţă de personalul din Spitalul Clinic Judeţean Braşov, Spitalul CFR Braşov, Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Dr. Ioan Aurel Sbârcea, Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov, sub acuzaţia că angajaţii acestora le-au luat cărţile de identitate ale pacienţilor duminică, în intervalul 9.00-10.30, refuzând restituirea acestora.

Totodată, preşedinta secţiei de votare 199 din localitatea doljeană Dăbuleni a fost reclamată pentru că, în mod abuziv, ar fi aprobat 127 de cereri de urnă mobilă, deşi cele mai multe persoane pentru care s-au făcut solicitări nu aveau nevoie. În acest sens, este făcută o comparaţie cu solicitările de urnă mobilă de la alegerile locale, numărul de cereri fiind mult mai mic.

De asemenea, PDL fliala Dolj a mai reclamat la Parchet faptul că preşedintele sceţiei de votare 378 din comuna Leu a cerut urnă mobilă pentru trei persoane, care de fapt votaseră la secţie.

Alte cazuri s-au petrecut în Argeş, unde PDL-filiala Argeş a primit o plângere referitoare la primarul din localitatea argeşeană Recea, acuzat că face presiuni asupra preşedintelui secţiei de votare numărul 429, pentru a admite cereri pentru vot cu urna mobilă datate 27 iulie, însă modificate.

Tot PDL, de data aceasta organizaţia din Vrancea, a reclamat-o pe preşedinta secţiei de votare 292 din comunca Tătăranu, întrucât reprezentantul democrat-liberalilor a fost îndepărtat ca urmare a refuzului acestuia de a se deplasa cu urna mobilă. Preşedinta secţiei a fost acuzată de abuz în serviciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor