C.Preda: Ponta să-şi retragă ordinul ilegal prin care românii din străinătate sunt scoşi de pe liste

Cristian Preda, PDL, conferinţă de presă.
Cristian Preda, PDL, conferinţă de presă. (Epoch Times România)

PDL-ul prin prim-vicepreşedintele Cezar Preda, l-a somat pe Victor Ponta, să îşi retragă ordinul ,,ilegal” prin care cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie scoşi de pe listele electorale permanente.

,,Cetăţenii României aşteaptă un mesaj clar de la singurul partid de opoziţie din România din acest moment. Mesajul nostru este clar, fără echivoc: ne vom bate. Ne vom bate pentru statul de drept, ne vom bate pentru respectarea Constituţiei şi legilor, ne vom bate pentru democraţie şi ne vom bate pentru revenirea preşedintelui ales al României Traian Băsescu la palatul Cotroceni. Ne vom bate aşa cum ne-am bătut întotdeauna când statul de drept a fost în pericol”, a spus el.

,,Premierul Ponta a spus astăzi o nouă prostie fără margini. Că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie scoşi de pe listele permanente. Domnule prim ministru cine are CNP românesc nu poate fi scos de pe listă oriunde ar domicilia şi unde s-ar afla. De fapt continuaţi în spatele uşilor închise să spuneţi altceva decât spuneţi oficial. Aţi transmis acest ordin autorităţilor locale şi prefecţilor în tele conferinţă şi vă somăm să vă retrageţi acest ordin ilegal de a se modifica listele electorale cu cei care au dreptul legal să fie pe listele electorale”, a completat prim vicepreşedintele PDL.

El a mai spus că actualizarea listelor electorale permanente se face după reguli ,,foarte stricte” şi nu numai după cele de a număra ,,morţii” şi de a-i da afară pe cei aflaţi în străinătate. ,,Transmitem USL şi premierului Ponta că actualizarea listelor electorale permanente are reguli foarte stricte. Şi nu numai cele de a număra morţii şi de a da afară din listă pe copiii, fraţii sau părinţii noştri care au plecat pentru o lună sau mai mult să muncească în străinătate. Altele sunt regulile care introduc sau scot de pe listele electorale cetăţenii României”, a menţionat democrat-liberalul.

Preda a precizat că are experienţa conducerii MAI şi nu pot fi diferenţe mai mari de 0,1% atunci când se reactualizează listele. ,,PDL are experienţa conducerii MAI în atâtea guvernări. Nu pot fi diferenţe mai mari de 0,1% atunci când te apuci să reactualizezi listele care în general sunt actualizate periodic şi perioadele sunt foarte scurte”, a declarat pedelistul.

,,Nu mai departe amintim că degeaba numără morţii domnul Ponta şi domnul Antonescu. Morţii, Dumnezeu să îi ierte sunt evidenţiaţi în fiecare lună prin protocol între autorităţi locale, MAI şi ministerul Muncii pentru că nu mai sunt cazuri când copiii sau rudele luau pensiile încă mult timp după ce persoana îndreptăţită să ia pensia deceda”, a completat prim vicepreşedintele PDL.

,,Prima acţiune ordonată de Ponta aceasta a fost, să scoatem de pe listă tot ce putem pentru că noi avem un plan, trebuie să ne aduceţi în 25 august listele electorale cu mai puţin de 1,4 milioane de oameni pentru că atât ne trebuie nouă să ne continuăm planul de împiedicare a preşedintelui României ales să revină la Cotroceni”, a susţinut el.

Preda a declarat că PDL îi cere ministrului de Interne Ioan Rus ca ,,prin semnătura lui şi a unui Grăjdan” din minister să transmită dacă a solicitat primăriilor să îi scoată de pe listele electorale pe cetăţenii români din străinătate. ,,PDL cere ministrului de Interne ca prim semnătura sa, şi nu a unui Grăjdan din minister să transmită clar dacă a solicitat primarilor scoaterea de pe listele electorale permanente ale cetăţenilor României care sunt în străinătate. Solicităm un răspuns ferm şi rapid din partea domnului ministru Rus”, a conchis Cezar Preda.

Premierul Victor Ponta le-a indicat autorităţilor o serie de categorii de persoane care trebuie verificate în vederea menţinerii sau excluderii lor de pe listele electorale: românii cu domiciliu în străinătate, cetăţenii decedaţi, inclusiv cei în afara graniţelor, condamnaţii şi cei cu afecţiuni.

"O să vă rog să realizăm toate comisiile interinstituţionale necesare şi practic de luni să începem să procedăm la verificarea situaţiei reale a evidenţei persoanelor în special pe direcţiile care generează diferenţe între listele electorale şi realitate. În primul rând, cetăţenii români cu domiciliul din străinătate, care nu mai trebuie să figureze pe listele electorale, ei au drept de vot, dar trebuie scoşi de pe listele electorale din ţară", a spus premierul în videoconferinţă.

În al doilea rând, a afirmat Ponta, trebuie scoşi de pe liste, persoanele decedate, aici înregistrându-se mai multe situaţii atipice, care îngreunează procedurile birocratice, fie că e vorba de cei care au decedat în altă localitate şi nu s-au trimis datele în localitatea de domiciliu, fie că e vorba de cetăţenii români care decedează în străinătate, ale căror date "se trimit numai către sectorul 1, ori de aici trebuie să verificăm dacă s-a dus până la capăt procedura, dacă a ajuns până în oraşul, comuna să fie scoşi din listele electorale".

O altă situaţie de luat în calcul în updatarea listelor este cea referitoare la persoanele care nu mai au drept de vot, fie că e vorba de condamnări, fie de persoane cu afecţiuni medicale şi în al patrulea rând, e vorba, a mai explicat premierul, de o situaţie "poate mai puţin consistentă ca număr, pe care putem s-o verificăm rapid, cea prin care cetăţenii români au renunţat la cetăţenie dobândind cetăţenia altei ţări".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne