Victor Ponta a scapat de urmărirea penală pentru plagiat
alte articole
În cazul sesizării referitoare la faptul că Victor Ponta ar fi plagiat, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus încă din luna mai neînceperea urmăririi penale (NUP) şi a stabilit că fapta nu există.
Instanţa supremă a dispus neînceperea urmăririi penale în baza articolului 10, litera a, din Codul de procedură penală, conform căruia "Fapta nu există".
"Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă fapta nu există", conform articolului 10, litera a.
Parchetul ICCJ a emis încă din data de 16 mai rezoluţia prin care a fost dispusă neînceperea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată.
"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor", potrivit articolului 141.
În acest caz, denunţul la Parchetul instanţei supreme a fost făcută în 22 august 2012, de către Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru.
Dintre cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori", au susţinut denunţătorii.
Scrisoarea "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!", depusă degeaba la Ministerul Educaţiei
Scrisoarea intitulată "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!" a fost semnată de peste 2.800 de profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli şi a fost depusă la începutul decembrie 2012 de o delegaţie a semnatarilor, la ora 13.00, la Ministerul Educaţiei.
Ministrul Ecaterina Andronescu a primit odată cu petiţia şi o scrisoare referitoare la competenţele legislative pe care le are în ridicarea titlului de doctor al premierului Victor Ponta.
Revista 22 a publicat la finalul lunii noiembrie o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, semnată de profesori universitari, cercetători, membri ai societăţii civile, dar şi politicieni, precum Andrei Plesu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu sau Monica Macovei.
Semnatarii susţineau că premierul a "deţinut în mod ilegitim" acest titlu încă din anul 2003 şi i-au cerut ministrului să-i retragă titlul de doctor.
Ecaterina Andronescu a declarat atunci legea nu-i dă competenţe în această direcţie şi că de competenţele pe această temă, prin lege, le are Consiliul Naţional de Etică, organism care nu este subordonat Ministerului Educaţiei.
"Subsemnaţii, universitari, cercetători, cadre didactice preuniversitare, membri ai societăţîi civile, vă solicităm să răspundeţi în cel mai scurt timp posibil cererii Senatului Universităţii din Bucuresti privitor la plagiatul d-lui Victor Pontă, retrăgând acestuia titlul de doctor în drept, pe care l-a deţinut în mod ilegitim din 2003", se preciza în scrisoarea deschisă.
Semnatarii au precizat totodată că acest caz "este cum nu se poate mai clar: atât Comisia de Etică a Universităţii din Bucuresti, în urmă raportului Comisiei de Expertiză compusă din specialişti în drept la universităţi de prestigiu din lume, cât şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-au pronunţat fără echivoc, dând un verdict limpede - plagiat. Aţi primit de peste o lună decizia şi raportul Senatului Universităţii din Bucureşti cu toate materialele relevante, timp suficient pentru a vă convinge personal de amploarea plagiatului comis de d-l Victor Ponta. Peste o treime din lucrarea sa de doctorat este copiată, fără nicio trimitere la original sau citare a surselor, autorul încălcând clar şi indubitabil etică universitară şi legea".
"Doamnă Ministru, sunteţi profesor universitar şi cunoaşteţi bine consecinţele tolerării plagiatului în lumea academică românească; nu puteţi ignora faptul că el contribuie într-o covârşitoare măsură la impostură, la confuzia valorilor şi în final la scăderea continuă a nivelului de educaţie", continua scrisoarea.
"Aşteptăm să luaţi decizia corectă de retragere a titlului de doctor d-lui Victor Ponta, ghidându-vă astfel după interesele majore ale Universităţii, ale şcolii şi ale societăţii româneşti. Aşteptăm, deci, din partea Dvs., o decizie curajoasă, înţeleaptă şi justă", se preciza în încheierea scrisorii deschise.
29 iunie 2012 - Consiliul de Atestare a decis: Victor Ponta a plagiat
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - reunit de dimineaţă - analizează chiar astăzi (vineri) posibilul plagiat al premierului Victor Ponta. Aşadar.
Conform legii, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care poate să retragă un titlu de "doctor".
Ministrul Educaţiei vrea să desfiinţeze Consiliul
Cu doar o zi înainte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor, motivându-şi decizia pe lipsa unui raport de activitate pe care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei până joi, la ora 12.00. Potrivit deciziei lui Liviu Pop, actualul CNATDCU se desfiinţează, urmând să fie reînfiinţat cu un numar mai mare de membri.
Încă un război: Cine analizează teza de doctorat a lui Ponta
Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, a ajuns vineri personal la şedinţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi le-a comunicat membrilor că nu au dreptul să analizeze acuzaţiile de plagiat adresate premierului Victor Ponta. El susţine că de această sarcină trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică.
Chiar dacă forul a fost desfiinţat joi de către ministrul Educaţiei, membrii CNATDCU au fost convocaţi la şedinţă vineri dimineaţă, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta.
Ministrul Educaţiei a desfiinţat consiliul
Ministrul Liviu Pop a reuşit să desfiinţeze în timp "util" consiliul care ar fi putut da verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta.
Ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia a fost publicat, vineri, în "Monitorul Oficial".
Din 307 pagini, 85 sunt plagiate
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis vineri că premierul Victor Ponta a plagiat. Consiliul s-a întrunit în şedinţă chiar dacă, printr-un ordin al ministrului emis joi şi publicat vineri în "Monitorul Oficial", fusese practic desfiinţat.
CNATDCU a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 20. Alţi doi membri ai CNATDCU au votat prin e-mail.
Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copii fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.