Ce părere are noul ministru al Educaţiei despre plagiatul lui Ponta

Briefing de presă cu Victor Ponta
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)

După ce Ecaterina Andronescu l-a apărat pe premierul Victor Ponta, pe care nu l-a considerat vinovat de plagiat, noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, s-a pronunţat şi el în acest caz. După cum era de aşteptat, nici actualul şef al Educaţiei nu a anunţat nicio măsură privind cazul de plagiat.

Pricopie a afirmat că opinia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care l-a declarat vinovat de plagiat pe Ponta, nu are valoare în acest caz.

"Problema plagiatului premierului poate fi discutată juridic. Decizia CNATDCU nu are valoare. Cunosc CNATDCU de când a fost înfiinţat şi nu a organizat niciodată nicio conferinţă de presă şi nu a analizat niciodată o cerere de acuzaţie de plagiat", a declarat Remus Pricopie, la Realitatea TV.

Istoricul plagiatului premierului

Pe 19 iunie, premierul Victor Ponta a fost acuzat de către jurnaliştii de la revista "Nature" că ar fi plagiat mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat intitulată "Curtea Penală Internaţională", susţinută în 2003.

"Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat mari secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior", relevă revista "Nature".

Preşedintele Traian Băsescu a făcut anterior referiri ironice în luna iunie, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Traian Băsescu l-a criticat atunci pe Victor Ponta că nu l-a anunţat, cel puţin telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!"

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare s-a reunit apoi să analizeze posibilul plagiat al premierului Victor Ponta şi a decis că acuzaţiile se confirmă. Conform legii, CNATDCU era singura instituţie care poate să retragă un titlu de "doctor". Instituţia a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată pagină cu pagină o lucrare de 307 pagini, constatându-se ca 85 dintre acestea sunt copii fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor, motivându-şi decizia pe lipsa unui raport de activitate pe care conducerea trebuia să-l prezinte ministrului Educaţiei. Mai mult, Pop le-a comunicat membrilor CNATDCU că nu au dreptul să analizeze acuzaţiile de plagiat adresate premierului Victor Ponta. Oficialul a susţinut că de această sarcină trebuie să se ocupe Consiliul Naţional de Etică.

"Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri", a precizat ministrul Pop.

Procedurile în urma cărora Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi nu se poate susţine că este un plagiat, a decis Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică, acesta fiind un prim verdict în evaluarea Consiliului asupra tezei premierului.

Ministrul Educaţiei la acea vreme, Ecaterina Andronescu, a declarat că va respecta decizia Consiliului Naţional de Etică, conform căreia premierul Victor Ponta nu a plagiat. În acest context, Andronescu nu ar avea niciun motiv să-i retragă titlul de doctor, deşi Comisia de Etică a stabilit că acesta a plagiat.

Scrisoarea intitulată "Doamnă Andronescu, retrageţi-i titlul lui Ponta!" a fost semnată de peste 2.800 de profesori universitari, personalităţi culturale şi oameni simpli şi a fost depusă marţi de o delegaţie a semnatarilor la Ministerul Educaţiei.

Revista 22 a publicat la finalul lunii noiembrie o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, semnată de profesori universitari, cercetători, membri ai societăţii civile, dar şi politicieni, precum Andrei Pleşu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu sau Monica Macovei.