Victimele violenţei domestice au la dispoziţie un numărul unic naţional gratuit la care să ceară ajutor
alte articole
Victimele violenţei domestice pot apela, începând de sâmbătă, numărul unic naţional gratuit 0800 500 333, un serviciu specializat, accesibil printr-un call-centre deschis 24 de ore din 24, relatează Adevărul.ro
Linia telefonică face parte din proiectul „Start – O viaţă de calitate în siguranţă”, lansat pe 27 noiembrie 2014, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse (ANES) din subordinea Ministerului Muncii.
Înfiinţarea acestui număr a devenit o prioritate pentru România după ce ţara noastră a semnat pentru convenţia de la Istanbul, cel mai cuprinzător tratat internaţional pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice. Documentul urmăreşte prevenirea agresiunilor, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a agresorilor, a explicat pentru „Adevărul”, Ioana Cazacu, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (DESFB).
Una dintre recomandările convenţiei este înfiinţarea acestui call-centre care oferă şi asistenţă victimelor violenţei domestice. Acest telefon se adresează tuturor persoanelor care sunt agresate: copii, femei, bărbaţi şi bătrâni.
Însă linia telefonică nu este doar pentru persoanele care au suferit abuzuri, ci şi pentru cele care vor informaţii şi consiliere. Call-centre-ul va fi disponibil 24 de ore din 24 şi este format dintr-o echipă de şase operatori, psihologi şi sociologi, experţi în prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Merită precizat că, în cadrul proiectului, vor fi inaugurate patru locuinţe de urgenţă, în care victimele violenţei domestice şi aparţinătorii lor vor putea fi găzduite pentru 48 de ore.
Persoanelor agresate care se află în situaţii de urgenţă ce le pot pune viaţa în pericol li se recomandă însă să apeleze mai întâi numărul 112, pentru scurtarea timpului de intervenţie.
"Dacă este un pericol subsecvent, poate suna la 0800 500 333, iar operatorii vor discuta cu ea pentru a prelua date în vederea întocmirii fişei unice de caz care se va transforma în dosar de management al cazului. Violenţa domestică nu este un fenomen care se întâmplă o dată, ci e vorba de o stare de vulnerabilitate şi de o perioadă mai lungă", a explicat managerul de proiect, Adrian Chesnoiu, precizând că unul dintre operatori va asigura ulterior monitorizarea cazurilor.