"Tăcerea ucide! Vino în stradă" - Protestele anti-Sistem continuă
UPDATE ora 23:30. În Piaţă au mai rămas în jur de 1.000 de protestatari. Vom întrerupe aici relatările live.
* * *
UPDATE ora 22:55. În Zona dinspre teatru s-au instalat nişte clipboard-uri cu foi mari de hârtie pe care oamenii sunt invitaţi să răspundă la întrebări precum "Cum arată România noastră, "Cum vrei România", "Ce vrea strada", "Ce-şi doreşte poporul român" şi "Ce vrei de la România".
Ce vrea Strada: Responsabilitatea individuală şi colectivă, mecanisme simple pentru reclamarea şi remedierea problemelor cu impact la nivel social, transparenţă, iubire şi respect, să înceteze furtul banilor publici.
Ce-şi doreşte poporul român: Dezvoltaţi agricultura să nu facem foamea într-o ţară care poate duce o populaţie de trei până la patru ori mai numeroasă, exploatarea resurselor naturale în mod responsabil de către statul român în interesul economiei româneşti.
Ce vreţi de la România: Cursuri de prim-ajutor obligatorii, norme metodologice pentru înlăturarea taxei de mediu şi "Vreau o ţară!".
Lumea a început să plece din Piaţă. În acest moment mai sunt aproximativ 3.000 de protestatari.
* * *
UPDATE ora 22:30. Piaţa este în continuare plină de oameni. S-a ţinut un scurt moment de reculegere. Aşezate în genunchi, mai multe persoane ţin deasupra capului candele aprinse.
Deasupra pieţei răsună din nou acordurile melodiei lui Vali Sterian, "Vino Doamne".
În mulţime se pot vedea multe pancarte cu mesaje precum "Dragi părinţi, staţi liniştiţi, nu ne vom lăsa păcăliţi", sau "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă".
Printre protestatari sunt foarte mulţi studenţi care afişează mesaje precum "România captivă, Studenţii te salvează".
* * *
UPDATE 22:25. Între timp, în faţă la clubul Colectiv se trăiesc momente de linişte.
* * *
UPDATE ora 22:20. Circa 5.000 de constănţeni protestează, pentru a patra seară consecutiv, pe bulevardele din centrul oraşului, fiind vorba de cel mai mare număr de protestatari comparativ cu cel înregistrat în serile trecute, informează Agerpres.
* * *
UPDATE ora 22:14. "Ne-am săturat. Am ieşit din nou în Piaţă şi vom ieşi şi mâine", declară o fată în timp ce îşi freacă mâinile îngheţate de frig.
Întrebată ce o nemulţumeşte şi ce şi-ar dori, fata răspunde: "Părinţii mei muncesc de se spetesc să plătească rate şi facultăţi. Muncim de ne rupem şi nu avem nici 10 lei în buzunar, în timp ce Udrea îşi cumpără genţi de 30.000 de euro. Vrem ca din muncă să ne putem şi noi cumpăra măcar un apartament în care să trăim".
* * *
UPDATE ora 22:10. În timp ce în jurul Crucii Eroilor Revoluţiei atmosfera fierbe animată de portavoci, în restul pieţei, tinerii, în general adunaţi grupuri grupuri, discută liniştiţi.
Pe marginile Fântânii de la Universitate luminează zeci de candele, aşezate pe afişe prin care protestatarii îşi transmit mesajele: "Transparenţă totală asupra banilor publici", "Parlament fără imunitate sau inviolabilitate", "Domnule profesor, reformaţi educaţia", "România are copii minunaţi", "Fii bun, începe cu tine însuţi" etc.
* * *
UPDATE ora 22:03. În Iaşi, peste 5 000 de persoane au ieşit în stradă împotriva corupţiei şi, totodată, pentru a comemora victimele incendiului de la Colectiv, potrivti Agerpres. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Timişoara, Galaţi, Ploieşti, Cluj, Suceava, Slatina, Alba Iulia, Blaj, Cugir, Sebeş şi Caraş-Severin.
* * *
UPDATE ora 21:57. Scena s-a strâns la cererea cuiva care a preluat portavocea anunţând "Piaţa nu vrea scenă!". După părerea unor dintre cei care urmau să urce pe scenă ar putea fi vorba despre o diversiune a "infiltraţilor din mulţime" care sunt împotriva existenţei unui loc de unde să se poată auzi nişte voci articulate care să prezinte cereri structurate din partea grupurilor care au ceva de spus.
* * *
UPDATE ora 21:34. Luminile de pe scenă s-au stins. Oamenii nu mai vorbesc la microfon, iar zona pare să fi fost ocupată de galerii de fotbal.
"Cum s-au urcat oamenii pe scenă, cum le-au stins securştii lumina", zice o persoană.
În timp ce galeria de fotbal care a intrat în zonă continuă să scandeze, o doamnă îi apostrofează: "Aici nu e stadion".
* * *
UPDATE ora 21:33. Pe scenă a apărut un tânăr care spune că oricine vrea să vorbească poate să urce pe scenă şi să vorbească liber.
"Pe scena asta va fi numai cine vreţi voi să fie. Decât să staţi în mulţime, mai bine urcaţi aici pe scenă, luaţi microfonul şi vorbiţi. Haideţi să ne folosim de ce avem, haideţi să ne organizăm!", spune tânărul. Unii dintre protestatari au început să strige "Fără scenă" şi să huiduie tare.
În piaţă sunt în acest moment peste 10.000 de oameni.
* * *
UPDATE ora 21:25. Pe scena improvizată a urcat Teodor Mărieş, care a anunţat că aici vor veni lideri ai grupurilor din Piaţă, inclusiv lideri ai grupurilor mici.
"Scena asta este pentru voi. Vom stabili nişte reguli de dialog şi fiecare dintre voi va veni aici ca să îşi spună revendicările", se aude de la portavoce.
După Măries, microfonul a trecut la Andreea Petruţ care a început să strige: "Piaţa nu are lider" şi "Toate partidele, aceeaşi mizerie".
* * *
UPDATE ora 21:20. În jurul scenei pare că a izbucnit un conflict. Se strigă "Jos Scena, Jos Scena".
* * *
UPDATE ora 21:10. De la boxe se revarsă cântecul care a însufleţit Piaţa Universităţii în 89 "Mai bine golan, decât comunist, mai bine mort, decât activist".
* * *
UPDATE ora 21:07. Pe scenă se instalează tobe şi instrumente muzicale, semn că urmează un concert. În spatele scenei se fixează un banner cu mesajul "Nu ne puteţi manipula. 1989, 2015. Corupţia ucide".
* * *
UPDATE ora 20:58. În faţa Teatrului Naţional se amenajează acum o scenă cu lumini, boxe şi instalaţii de sonorizare profesionale. La ora 21:30 este aşteptat să apară Nicu Covaci de la Phoenix. Se pare că pe scenă vor urca pentru a luat cuvântul şi persoane care au fost în noaptea dramei la Colectiv.
Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii se ridică acum la apoximativ 7-8.000 de persoane.
* * *
UPDATE ora 20:43. În Piaţa Universităţii s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv.
"M-a scos în stradă nedreptatea. Drepturile omului nu se respectă în această ţară. Trebuie să ne respecte, ca cetăţeni, orice parlamentar, orice om din sistem. Oamenii aleşi în funcţii sunt aleşi de noi, oamenii aceia trebuie sa ne reprezinte pe noi, iar dacă nu ne reprezintă pe noi înseamnă că îşi reprezintă propriile interese. Trebuie să ne asculte şi pe noi cineva. Îmi doresc o ţară bună, o ţară fără corupţie, o ţară frumoasă", ne-a declarat luptătorul K1 Daniel Ghiţă.
* * *
UPDATE ora 20:35. În apropierea Teatrului Naţional s-au plasat boxe, iar la portavoce, diferite persoane, printre care şi personalităţi publice, iau cuvântul adresând mesaje mulţimii. În acest moment, luptătorul K1 Daniel Ghiţă face un apel la non-violenţă şi unitate. Mulţimea este grupată strâns în jurul lui.
Un grup de protestatari a început la un moment dat să strige "Fără discursuri, fără discursuri", dar scandările lor au încetat în scurt timp.
* * *
UPDATE ora 20:33. Între anti-iohanniştii de pe treptele Teatrului Naţional şi mulţimea de protestatari s-a interpus un cordon de jandarmi.
* * *
UPDATE ora 20:23. "Nu cred într-o utopie. Nu cred că poate veni chiar acum o clasă politică nouă. Dacă se va shimba PSD cu PNL, ce se poate întâmpla? Sper însă într-o clasă politică mai conştinetă, sper că vom putea să sancţionăm mai mult greşelile politicului, iar politicienii să ţină cont de vocea noastră", declară Iulia, o tânără de 35 de ani care ţinea deasupra capului o pancartă cu mesajul "Sănătate e-n perfuzii. Politrucii vând iluzii. Vrem spitale ca-n afară. Şi doctorii buni în ţară".
* * *
UPDATE ora 20:15. "Am ieşit în stradă fiindcă am simţit că trebuie să fiu aici", declară o elevă de clasa a 12-a care preferă să nu-şi dea numele.
Tinerei îi este greu să spună cam cum vede ea schimbarea, dar susţine că lucrurile trebuie să se schimbe în ţara asta şi mai ales în învăţâmânt.
* * *
UPDATE ora 20:00. Numărul celor care se află acum în Piaţa Universităţii se ridică la peste 5.000 de persoane. Oamenii continuă să vină spre Piaţă. Pasajul din staţia de metrou de la Piaţa Universităţii este plin de grupuri de tineri.
* * *
UPDATE ora 19:55. Manifestanţii care au fost huiduiţi erau cei care strigau "Jos Iohannis".
"Am venit aici să dăm jos un Sistem, nu o persoană anume", declară o tânără aflată printre cei care l-au cerut să plece celor ce încearcă să dea o turnură politică protestului.
"V-aţi vândut pe 50 de lei", le strigă un protestatar celor de pe treptele teatrului.
A avut loc o mică încăierare, dar jandarmii au invervenit la timp şi spiritele s-au mai calmat.
Între timp, de la portavoce, un tânăr face apel la calm şi respect: "Dacă noi nu ne respectăm între noi, cum vreţi ca alţii să ne respecte?"
În mulţime a apărut, probabil în replică la afişele "Nu vrem catedrale, ci spitale", un imens banner galben cu un citat din Biblie.
* * *
UPDATE ora 19:47. În Piaţă au început huiduielile şi strigătele: "Ruşine, ruşine să vă fie". Protestatarii strigă "Nu ne confiscaţi protestul" şi cer ca grupul de persoane de pe treptele Teatrului Naţional să plece acasă.
"Sunt membri PSD", zice cineva.
Cei cărora li se cere să plece sunt cei ce ţin afişe cu "Iohannis demisia" şi mesaje contra "băsiştilor, macoviştilor, iohaniştilor" etc.
"Plecaţi acasă, plecaţi acasă", strigă protestatarii.
* * *
UPDATE ora 19:27. În stradă par a fi în jur de 2.000-2.500 de persoane. În mijlocul mulţimii, ţinând în mână un carton cu mesajul "M-am săturat. Un ţăran din Teleorman", se află domnul Gică Gogoaşă, în vârstă de 65 de ani, care ne declară că a venit şi el tocmai din Teleorman, "zonă din care este cel mai mare politician al ţării - Liviu Dragnea", să se bucure de schimbare.
"Sper că vom reuşi ceva. Am ieşit în stradă şi la Revoluţie, am participat din toată fiinţa mea. Sper să se producă schimbarea pe care o aştept de 25 de ani", a precizat domnul Gogoaşă, de profesie agricultor.
În Piaţă, grupurile s-au polarizat în funcţie de nemulţumiri. Pot fi văzute pâlcuri de tineri dornici de o schimbare, de o ţară unde să aibă un viiitor, pot fi văzute grupuri de persoane care cer demisia lui Iohannis, şi, desigur, şi a Codruţei Kovesi şi a Liviei Stanciu. De asemena, se remarcă si prezenţa grupului de persoane cu credite în franci elveţieni, precum şi nelipsita galerie de fotbal.
Marea majoritate a oamenilor sunt însă cei care, la fel ca domnul Gogoaşă, vor normalitatea pe care ţara şi-o doreşte încă de acum 25 de ani.
* * *
UPDATE ora 19:13. Se scandează: "Strada n-are lider" şi "Toate partidele, aceeaşi mizerie".
Jandarmii au format un cordon pentru a bloca drumul spre Piaţa Unirii.
* * *
UPDATE ora 19:10. În jur de 1500-2.000 de oameni au umplut Bulevardul Bălcescu. Bannerul cu "Revoluţia noastră nu este şi a voastră" este acum în dreptul Crucii Eroilor Revoluţiei.
* * *
UPDATE ora 19:05. Printre manifestanţi se plimbă un domn, ţinând deasupra capului o mătură pe care a lipit două hârtii. Mesajul pe care îl transmite este "Curăţenie generală. Toate instituţiile statului purificate de gunoaie".
Întrebat ce l-a scos în stradă, protestatarul cu mătura, pe numele său Vasile, un domn de 56 de ani întors recent din Italia, declară că îşi doreşte curăţenie generală şi reformarea tuturor instituţiilor statului.
"Trebuie să punem toţi mâna pe mătură şi să reformăm toate instituţiile statului, căci statul acesta este un stat paralizat, un stat care devine un teritoriu pentru diverse interese, interese care nu sunt româneşti. Această ţară şi-a pierdut independenţa, şi-a pierut suveranitatea şi asta din cauza nepăsării populaţiei. Asta se întâmpla din 1990, când primul preşedinte care a fost ales cu o lozinca "un preşedinte pentru liniştea noastră" - mă refer la Ion Iliescu, cel care a fost şi este răspunzător în faţa istoriei pentru tot ce s-a întâmplat. El a dat startul că România să de-ge-ne-re-ze!
Vreau să spun în paranteză că sunt revoltat că s-a închis dosarul Revoluţiei. Revoluţia nu poate fi clasată! Iar acel cetăţean din procuratură care a închis dosarul se face complice cu cei vinovaţi de crimele din decembrie 89.
Acum este un moment derutant, pentru ca ţara nu are lider, nu are un ghidaj. Soluţia pe care o văd este aceea care s-a aplicat şi se aplică în Italia unde o mişcare numită mişcarea 5 stele, care e constituită din cetăţeni care nu au făcut niciodată politică, această mişcare pornită pe orizontală, se numeşte democraţia lichidă, a reuşit.", declară domnul Vasile.
* * *
UPDATE ora 18:57. Pe trotuarul de la Teatrul Naţional s-au strâns, în aceeaşi zonă, un grup de opozanţi ai preşedintelui Iohannis şi un grup de susţinători ai monarhiei.
Opozanţii lui Iohannis ţin pancarte cu mesaje precum "Iohannis demisia" şi cer ca preşedintele, pe care îl numesc "primul corupt al ţării", să plece din fruntea României.
"Are trei dosare penale, pe care i le-a ascuns Băsescu într-un sertar ca să-l facă preşedinte şi acum are imunitate", declară doamna Maria Breazu, în vârstă de 76 de ani.
În ceea ce-i priveşte pe susţinătorii monarhiei, aceştia consideră că actuala clasă politică s-a dovedit coruptă şi este timpul să ne întoarcem la monarhie.
"Suntem militanţi de multă vreme ai revenirii la monarhie. Este timpul să ne întoarcem la ea", declară Cristina Romanescu, o doamnă în vârstă de 45 de ani.
Pe zidul Facultăţii de Geografie, militanţi unionişti, urcaţi pe priciurile ferestrelor, au întins un banner lung de circa 10 metri pe care scrie mare "Unirea, Obiectiv Naţional".
* * *
UPDATE ora 18:45. Cu ochii înlăcrimaţi, un domn foarte în vârstă păşeşte încet prin Piaţă, ţinând în mâinile tremurânde un steag tricolor.
Întrebat ce l-a scos din casă, bătrânul în vârstă de 86 de ani răspunde: "Trăim timpuri epocale. Se sfârşeşte o epocă şi începe una nouă, cum să stau în casă?!"
Întrebat ce-şi doreşte de la timpurile noi care vin, bătrânul a replicat: "Normalitate şi o Românie aşa cum o promite preşedintele, o Românie a lucrului bine făcut."
* * *
UPDATE ora 18:35. Numărul protestatarilor este deocamdată sensibil mai mic decât în serile precedente la aceeaşi oră. Pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional se văd comasate în jur de 200 de persoane, grupate în jurul unui banner mare pe care scrie "Revoluţia noastră nu e şi a voastră. Politicieni corupţi, de ce sunteţi muţi".
Pe partea de la Fântâni sunt, de asemnea, în jur de 200 de persoane.
* * *
UPDATE ora 18:25. Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 200 de persoane.
"Am venit aici în Piaţă să-l aştept pe Iohannis. Sunt curioasă ce o să ne spună", declară o tânără protestatară.
Întrebată ce i-ar spune ea lui Iohannis, tânăra răspunde:"L-aş întreba ce are de gând să facă pentru noi, pentru că până acum nu am văzut să se facă mai nimic."
* * *
UPDATE ora 18:15. "Noi, reprezentanţii studenţilor basarabeni am ieşit din solidaritate cu cei din Bucureşti", a declarat Mădălina Hriţuleac, reprezentantă Acţiunea 2012, care a reamintit că ieri tinerii basarabeni au mers la Ambasada României de la Chişinău unde au aprins lumânări şi au depus flori.
"Şi România şi Moldova sunt acum fără un Guvern şi credem că momentul este prielnic ca cele două ţări să aibă un Guvern comun", a mai declarat tânăra.
* * *
UPDATE ora 18:05. În jur de 100 de persoane s-au strâns deja în Piaţa Universităţii, la fântâni. De la o boxă adusă de protestatari se aduce celebrul cântec al lui Vali Sterian, Vino Doamne, care în iarna lui 89, a încălzit inimile românilor.
Între doi stâlpi, manifestanţii au întins pe o lungă panglică tricoloră foi cu mesajele lor: "Declararea averilor şi confiscarea lor", "Guvern de tehnocraţi şi parlamentari schimbaţi", "Nu mai tăiaţi pădurile", " Reactualizare punctul 8 de la Timişoara", "Demisia Parlamentului", "Imunitate 0" etc.
Şi în faţa Teatrului Naţional la statui, oamenii încep să se adune.
La fel ca şi ieri, la Universitate au apărut şi membri ai platformei unioniste Acţiunea 2012 ţinând o pânză cu mesajul "Basarabia e solidară".
* * *
La protestul anti-Sistem care începe, ca şi în zilele trecute, la ora 18:00, în Piaţa Universităţii, şi-au anunţat participarea, pe Facebook, nu mai puţin de 17.000 de persoane. Este posibil însă ca în stradă să iasă mai mulţi oameni, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în zilele trecute, când centrul Capitalei a fost inundat de zeci de mii de protestatari.
"Demisiile nu rezolvă situaţia. Continuăm! O tragedie s-a produs din cauza indolenţei, iresponsabilităţii şi corupţiei. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea şi abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristeţea şi revolta nu ne mai lasă să închidem ochii. În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate.
Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi şi noapte să salveze vieţi şi să aline suferinţa, celor care au donat sânge sau lucruri şi servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoştinţă, ei ne redau încrederea. Gândurile noastre merg în continuare către victime, familiile şi apropiaţii acestora. Să îi ajutăm cum putem, chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut", scriu organizatorii.
"Societatea noastră are o şansă dacă nu vom uita solidaritatea şi compasiunea şi le vom practica de fiecare dată când avem ocazia. Celor care şi-au neglijat responsabilităţile legale, instituţionale şi morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere. Ieşim în stradă şi nu renunţăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toţi cei care vor veni la protest", se mai arată pe pagina protestului.
Oamenii cer să nu mai fie minţiţi şi umiliţi de cei care au putere politică şi administrativă. "Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!".