Vicepreşedinte CSM: Legea evaziunii fiscale este invitaţie la furt / Camera preliminară, care trebuia să dureze 60 de zile, durează 4-5 ani

Consiliul Superior al Magistraturii - CSM (Epoch Times România)
Ana Ion
15.07.2025

Vicepreşedintele CSM, procurorul Claudiu Sandu, a subliniat într-un interviu la TVR Info faptul că, în timp ce atenţia publică se concentrează asupra pensiilor şi salariilor magistraţilor, România se confruntă cu probleme grave la nivelul legislaţiei penale, relaxată semnificativ după 2017. El a evidenţiat necesitatea urgentă de modificare a legilor pentru a da posibilitatea organelor de urmărire penală să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi de hoţie, relatează G4Media.

Potrivit magistratului, la acest moment nimeni nu pare a fi interesat de a readuce legislaţia la un nivel care să redea procurorului şi organului de urmărire penală, poliţistului din stradă, să îi redea capacitatea de a implementa şi de a impune legea. Oamenii vorbesc acum doar de pensii şi salarii”, a declarat vicepreşedintele Claudiu Sandu.

“Eu spun că după anul 2018, corupţia a dispărut ca prioritate naţională şi nu cred că există cineva care chiar să creadă că s-a redus corupţia în România.

Eu spun că evaziunea fiscală nu mai este considerată infracţiune după ultima modificare a legii, ci este considerată…nu ştiu, nu ştiu ce mai e considerată, pentru că toate pârghiile sunt în mâna ANAF-ului. Procurorii nu prea mai au pârghii de a acţiona împotriva evazionistului fiscal.

Eu spun că procedura penală a devenit un calvar pentru orice magistrat, pentru că este extrem de complicată, de alambicată. Probabil suntem singurul stat din lume, din lumea civilizată, democratică, care anulează pe bandă rulantă probe şi declară nevinovaţi infractori care, de altfel sunt probaţi până la un anumit punct.

Şi eu zic că avem probleme foarte mari în zona de calitate a legii, în zona de a adopta legi care să permită organelor de urmărire penală să tragă la răspundere penală hoţii. Noi nu mai avem această capacitate, pe care până prin 2017, o aveam. Nici atunci nu era perfectă, dar era perfectibilă. Ulterior, trendul a fost inversat şi la acest moment, din punctul meu de vedere ca procuror, şi am mai spus asta, satisfacţia unui procuror care intră în profesie este extrem de mică pentru că procedurile de realizat sunt extrem de complicate, extrem de complexe şi oricând rişti ca la cea mai mică eroare pe care ai făcut-o într-un act, să ţi se întoarcă tot dosarul, să fie anulat tot dosarul, ceea ce este o ciudăţenie specifică României”, a declarat procurorul Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor