Papahagi: Grindeanu e absolut ridicol când explică ce rău e cu CA-urile. Păi voi i-aţi băgat acolo pe toţi acei securişti şi atârnători

Profesorul Adrian Papahagi a opinat, într-o intervenţie în emisiunea "Politica Zilei" moderată de Ioana Constantin, de la postul B1 TV, că actuala scenă politică românească este dominată de ipocrizie şi jocuri de imagine, în care PSD - partid aflat la guvernare - se poartă ca şi cum ar fi în opoziţie, iar opoziţia - AUR, SOS, POT - se angajează în acţiuni fără substanţă.
Comentariile sale vin în contextul moţiunii de cenzură promovate de AUR, care a picat la vot, pe care a catalogat-o drept "farsă sordidă", lipsită de orice valoare politică reală.
Jurnalistă: Să asculţi PSD-ul vorbindu-şi despre carteluri de bugetari de lux. O comedie non-stop. Întâi AUR trebuia să vină la ora 15:00 (luni - n.r.) la această moţiune. După care Simion a zis că întârzie 45 de minute, dar a întârziat şi mai mult şi acum asistăm la glumiţa asta în care Grindeanu ne povesteşte cum e cu nemernicii din Consiliile de Administraţii şi cu cartelurile de bugetari. Ce se petrece, domnule profesor?
Adrian Papahagi: Tipica glumă valahă, manifestarea neantului valah. Auziţi, când îl văd pe Bolojan acolo, totuşi un om serios, şi pe Nicuşor Dan şi îi văd pe hahalerele astea sinistre, mă bucur că am ajuns în situaţia în care suntem. Grindeanu, în primul rând, este absolut ridicol. Adică el vorbeşte ca un şef al opoziţiei şi el e la guvernare şi nu numai atât. Au fost la guvernare până acum şi toate lucrurile rele din ţară li se datorează direct, dar nu de acum, de 35 de ani. Şi nu de 35 de ani, ca fiind moştenitorii Partidului Comunist Român, putem să zicem de vreo 70-80 de ani, tot răul din ţara asta îl fac oamenii de teapa lui Grindeanu, care căpuşează orice prind.
Şi acum vin şi ca şi cum ei ar fi nişte constatatori, ca şi cum ei ar fi în opoziţie, ca şi cum ar fi un comentator de la Cluj, liniştit şi relaxat, ei explică ce rău e cu CA-urile. Păi voi aţi făcut toate lucrurile astea, voi aţi băgat toţi acei impostori şi securişti, oameni de partid şi atârnători în CA-uri, voi aţi adus ţara în situaţia asta şi acum veniţi şi contestaţi.
Iar în ce îi priveşte pe nemernicii ăştia de la AUR, Simion şi toată şleahta asta, să nu uităm că Bruynseels era omul Partidului Conservator al lui Dan Diaconescu, că jumătate dintre ei, Petrişor Peiu şi alţii, erau consilierii lui Adrian Năstase, erau şi ei în trena USL, PSD şi aşa mai departe. Deci sunt cu toţii parte a problemei în România. Această moţiune este absolut o chestie căreia, sincer, eu nu i-aş da nici cea mai mică atenţie, ea nu are nicio valoare politică, nu este de fapt expresia unei necesităţi politice, ea nu are o majoritate. Fiecare joacă un rol, dar foarte neconvingător, adică Grindeanu ce face acolo? Îl critică pe Bolojan? Păi n-au avut timp o lună cât şi-au negociat guvernul să cadă de acord? Acum au căzut de acord să-şi facă treaba! Nu să vină să-l critice şi pe primul ministru, care stă lângă el la câţiva metri distanţă! E partener de coaliţie.
La fel Simion ăsta, Simion nu-l mai vezi în ţară de două luni de când a pierdut alegerile, ei se ocupă să facă moţiuni şi la Bruxelles, şi la Bucureşti, să enerveze pe toată lumea, moţiuni absolut ridicole, care n-au niciun sens. Bun, e un spectacol dezgustător şi cred că românii au înţeles că nu mai avem nevoie de aşa ceva, avem nevoie de seriozitate, de muncă, de măsuri care să ne aducă pe linia de plutire, nu de demagogia asta ieftină, politicianistă.
Jurnalistă: V-aş întreba aşa, pentru electoratul AUR, oare are vreun efect că ei au pus moţiunea asta care n-are nicio valoare? Ba din contră, ei au mai cheltuit nişte bani azi.
Adrian Papahagi: Sincer, nu cred că are niciun efect, fiindcă şi electoratul AUR, oricât ar fi el de inteligent, nu cred că îşi închipuie că George Simion va răsturna guvernul României. Deci nu, nu are niciun efect pentru nimeni.
Sigur, ei mimează opoziţia. La rândul lor, PSD nu ştiu ce să mimeze. Ba mimează puterea, ba opoziţia. Şi ar vrea să fie şi în opoziţie, dar şi cu beneficiile puterii. În fine, e o farsă — o farsă de-asta absolut sordidă, care nu are nicio valabilitate.
Mai bine ar lăsa guvernul să lucreze şi să facă lucrurile importante.