Tismăneanu îi cere lui Nicuşor Dan să republice Raportul care a dus la condamnarea regimului comunist, "dispărut" în mandatul lui Iohannis

Politologul Vladimir Tismăneanu a aplaudat declaraţia preşedintelui Nicuşor Dan care, răspunzând la o întrebare adresată de Epoch Times, a transmis că "este absolut necesar un mare institut al comunismului, la Bucureşti", pentru că "România nu a făcut destul pentru a explica regimul."
"Cred că ideea e salutară. Un punct de pornire ar trebui să fie repostarea Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. Nu costă nimic şi spune foarte mult. Menţionez că în Raport exista un capitol despre represiunea împotriva partizanilor din munţi şi un altul despre teroarea comunistă în Moldova sovietizată. Plus capitole despre represiunile împotriva minorităţilor naţionale, inclusiv maghiarii, germanii, evreii şi populaţia Romă", a declarat Vladimir Tismăneanu.
Politologul a atras atenţia că, în decembrie 2026, vor fi 20 de ani de la condamnarea dictaturii comuniste din România prin vocea şefului statului.
"Una din propunerile Comisiei Prezidenţiale era înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului. Din păcate, a rămas un deziderat. Ca şi alte puncte. Cred că ar merita ca preşedintele de azi al României să ia în considerare ce spunea preşedintele de atunci într-un discurs care a rămas, neîndoios, în istoria acestei ţări", a afirmat Vladimir Tismăneanu, adăugând citatul de mai jos.
"Ne întrunim astăzi pentru a închide, cu deplina responsabilitate, un capitol sumbru din trecutul ţării noastre. Am citit cu mare atenţie Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Comisia Prezidenţială a fost înfiinţată în aprilie 2006, ca răspuns la cererile societăţii de asumare şi condamnare a trecutului totalitar. Am considerat necesară constituirea Comisiei tocmai pentru a fundamenta intelectual şi moral actul de condamnare. Am cerut Comisiei o analiză riguroasă a componentelor sistemului totalitar, a principalelor instituţii care au făcut posibilă această tragedie, precum şi a personalităţilor implicate decisiv în sistem. Comisia a făcut acest lucru, în peste 600 de pagini, fapt pentru care îi mulţumesc."