G7 ar fi conceput un plan pentru a elimina şantajul energetic al Rusiei
alte articole
Grupul celor şapte naţiuni industrializate (G7) a conceput un plan pentru a-l ”dezarma” pe Vladimir Putin de armele sale din sectorul energiei folosite împotriva Ucrainei şi a ţărilor din Europa, a notat The Independent.
Luna viitoare, membrele G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi Italia) vor semna un ”plan de urgenţă” care va acoperi nevoia de gaze a Ucrainei pentru această iarnă în cazul în care Rusia se decide să oprească furnizarea gazelor.
În acelaşi timp, miniştrii Energiei din statele membre G7 au convenit asupra unui plan pe termen lung conceput să elimine dependenţa Europei faţă de petrolul şi gazul rus, prevenind astfel că energia să fie folosită ca o unealtă politică de Kremlin.
Rusia furnizează în prezent aproximativ 30% din consumul de gaze al Europei şi peste 50% din gazul folosit de Ucraina.
Orice restricţie din partea Rusiei poate afecta dramatic preţul gazelor pe piaţa europeană. Conform planului, în Europa se vor construi mai multe terminale pentru transportul de gaz lichefiat (LNG), în timp ce SUA va ridica restricţiile impuse asupra exporturilor de gaze de şişt.
În acelaşi timp, UE va investi în conducte noi pentru a transporta gazul din vestul continentului către est şi va spori numărul conductelor care vin din Africa de Nord.
Japonia va reporni mai multe centrale nucleare. Momentan, Japonia este cel mai mare importator de LNG.
Oficialii au declarat că este prima dată, de la începutul crizei, când s-a ajuns la ”un consens” clar privind cursul de acţiune necesar pentru rezolvarea ameninţării energetice.
”Diversificarea surselor şi a rutelor pentru combustibili fosili este esenţială”, a comunicat G7.
”Nicio ţară nu trebuie să depindă în totalitate de un furnizor. Iar energia nu ar trebuie să folosit ca un mijloc de constrângere politică sau ca o ameninţare la adresa securităţii”, se mai arată în comunicat.
Dacă nu se vor lua măsuri acum Rusia va ”folosi în continuare energia ca pe o armă”, a declarat Ed Davey, secretarul departamentului de Schimbări în Energiei şi Climat al Marii Britanii.
”Este complet inacceptabil pentru preşedintele Putin să se folosească de rezervele de gaze şi petrol ale Rusiei pentru a-şi impune control şi puterea asupra Ucrainei – sau asupra oricărei alte ţări”.
”Dar asta nu este prima oară când a făcut asta, aşa că trebuie să luăm măsuri de această dată, sau va continua fără îndoială să folosească energia ca pe o armă”, a încheiat acesta.
Vineri, ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Chizhov, a declarat că Rusia ar putea să oprească furnizarea gazelor către Ucraina, şi implicit către statele europene dependente de conductele care traversează Ucraina.