"Viaţa nu va mai fi niciodată complet normală" - Epidemiolog de renume mondial pictează o viziune sumbră a efectului produs de virusul Wuhan
alte articole
Într-un interviu acordat, joi, ziarului spaniol El Pais, dr. Ian Lipkin - directorul Centrului pentru Boli Infecţioase şi Imunitate de la Şcoala de Sănătate Publică Mailman afiliată Universităţii Columbia - a declarat că este posibil ca virusul Wuhan să nu dispară niciodată.
Potrivit revistei Newsweek, care a publicat o traducere a interviului, Lipkin a afirmat că publicul va trebui să se adapteze şi să înveţe cum să „trăiască restul vieţii cu acest virus”. „Va fi o problemă recurentă. Nu cred că viaţa va mai fi vreodată complet normală”.
Lipkin a menţionat că este posibil ca generaţiile viitoare să fie vaccinate împotriva COVID-19, dar a adăugat că pot fi necesare doze suplimentare de rapel. Expertul a descris progresele făcute în producerea vaccinului ca fiind „uluitoare”, sugerând că vaccinurile dezvoltate de Moderna şi Pfizer vor putea reduce semnificativ răspândirea virusului.
Cu toate acestea, Lipkin a subliniat că ar putea exista provocări logistice şi că distribuţia nu va fi uşoară. „Vom putea distribui aceste vaccinuri în cea mai mare parte a Europei şi SUA, dar a le duce în ţările în curs de dezvoltare va fi o provocare descurajantă”, a precizat el.
Pfizer şi BioNTech au anunţat la începutul acestei luni că vaccinul la care lucrează are o eficacitate de 95% pentru oprirea virusului Wuhan, în timp ce Moderna a spus că mRNA-1273 are o eficacitate de 94,5%. Cu toate acestea, niciunul dintre vaccinuri nu poate fi păstrat la temperaturi de refrigerare standard, ceea ce ar putea fi o problemă majoră în unele părţi ale lumii.
Obţinerea „imunităţii globale” este scopul final, potrivit lui Lipkin, care a explicat faptul că între 60 şi 80 la sută din populaţia lumii trebuie să fie imună înainte de restabilirea normalităţii - o afirmaţie făcută cu câteva săptămâni în urmă de cancelarul german Angela Merkel, care se referea la o condiţie pentru ridicarea carantinei în Germania.
Interesant este că dr. Lipkin are experienţă cu virusurile pe bază de coronavirusuri de liliac, el fiind unul dintre cei care au asistat guvernul chinez în timpul epidemiei SARS din 2003. Lipkin a consiliat Arabia Saudită în timpul focarului MERS.
„În China, dacă guvernul decide să facă ceva, se face. Nu este cazul în Spania sau Statele Unite unde pot fi dezbateri despre închideri şi carantine”, a menţionat el, vorbind despre modul în care regimul comunist a blocat în casă milioane de oameni în Wuhan, pentru a opri focarul virusului.
Expertul a încheiat interviul printr-o notă mai optimistă, spunând că pandemia virusului Wuhan „ne-a demonstrat şi capacitatea de a răspunde cu ştiinţă, compasiune şi un obiectiv comun”.
Potrivit site-ului Worldometer's, până acum au fost înregistrate peste 61 de milioane de cazuri de coronavirus în lume şi aproape 1,5 milioane de persoane au murit din cauza complicaţiilor cauzate de COVID19, boala pe care o produce virusul Wuhan.