Haos pe aeroportul din Shanghai după ce noi infecţii cu virus Wuhan sunt raportate în China

Pasageri cu măşti sosind pe aeroportul internaţional Pudong din  Shanghai, 29 septembrie 2020
Pasageri cu măşti sosind pe aeroportul internaţional Pudong din Shanghai, 29 septembrie 2020 (Hector Retama/AFP via Getty Images)

Pe aeroportul internaţional din Shanghai s-a instalat o noapte plină de haos, după ce oficialii au ordonat brusc testarea COVID-19 la nivel de aeroport.

Anunţul neaşteptat s-a transformat şi într-un război al cuvintelor pe reţelele de socializare din China, pe măsură ce internauţii au început să comenteze acţiunile regimului comunist.

Pe 22 noiembrie, Comisia de Sănătate din Shanghai a raportat două cazuri COVID-19 transmise, conform variantei oficiale, pe aeroportul internaţional Pudong al oraşului.

Primul caz a implicat un bărbat în vârstă de 46 de ani numit Cao, colegul de servici al unui alt bărbat Wu. Testele efectuate asupra lui Wu au ieşit pozitive la virus Wuhan pe 20 noiembrie.

Al doilea caz a implicat o femeie de 30 de ani, numită Zhang, care era soţia unui muncitor de pe aeroport. Ea a avut rezultat pozitiv la testarea pentru virus Wuhan în 21 noiembrie.

În urma celor două cazuri, autorităţile aeroportului au amenajat, duminică seara, locuri de testare temporară în parcarea aeroportului.

Potrivit videoclipurilor încărcate pe reţelele sociale chineze Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter-ului, situaţia a generat haos în interiorul aeroportului. Într-un videoclip, oficialii aeroportului îmbrăcaţi în costume hazmat au încercat să reţină mulţimi mari care încercau să părăsească aeroportul în grabă.

Într-un alt videoclip, un bărbat a leşinat, prăbuşindu-se, după ce a fost obligat să aştepte ore întregi în aeroport pentru un test.

Un rezident din Shanghai, numit Zhang, a declarat pentru ediţia în limba chineză a Epoch Times că aeroportul a fost închis duminică seara pentru a permite oficialilor din domeniul sănătăţii să efectueze teste masive.

Potrivit presei controlate de regimul comunist din China, multe dintre zborurile către Aeroportul Internaţional Pudong au fost anulate duminică seara.

Zhang a afirmat că suspectează că autorităţile locale au luat o măsură atât de drastică pe aeroport, deoarece ştiau că dacă nu o fac, focarul se va răspândi imediat cu repeziciune, posibil dincolo de oraş.

În jurul orei 9:00, ora locală, pe 4 noiembrie, autorităţile chineze din Pudong, cartierul Shanghai în care se află aeroportul, au anunţat pe Weibo că oficialii din domeniul sănătăţii au colectat probe biologice de la peste 15.000 de angajaţi ai aeroportului.

Scenele haotice din interiorul aeroportului erau complet absente pe mass-media de stat sau pe site-ul web al comisiei de sănătate din Shanghai. Fotografiile încărcate ulterior au arătat oameni aşezaţi ordonat la coadă aşteptând să fie testaţi.

Există acum cel puţin cinci cazuri de infecţie pe Aeroportul Internaţional Pudong, de când oficialii locali din domeniul sănătăţii au raportat primul caz, pe 9 noiembrie.

Au fost raportate noi infecţii cu virusul Wuhan şi în afara Shanghaiului.

Pe 21 noiembrie, Comisia de Sănătate din Tianjin a raportat cinci cazuri de transmitere locală. Cu o zi mai devreme, Comisia anunţase că va începe testarea tuturor locuitorilor din zona oraşului Binhai pentru depistarea eventualelor focare. Binhai New Area are 2,99 milioane de locuitori conform unor statistici din mai 2019.

Potrivit presei de stat Xinhua, peste 2,2 milioane de locuitori din Binhai au fost testaţi pentru virus începând cu ora 19:00, ora locală, pe 22 noiembrie, iar aproximativ 1 milion de teste au fost confirmate ca fiind negative.

Pe 20 noiembrie, un membru al personalului de la hotelul internaţional Yilan, situat în Binhai, a declarat pentru ediţia Epoch Times în limba chineză că la hotel nu se făceau rezervări şi toate camerele hotelului erau folosite de oficialii sanitari.

Testarea în masă a fost efectuată după ce oficialii locali din domeniul sănătăţii au raportat patru cazuri de infecţie cu virus Wuhan pe 19 noiembrie într-o comunitate situată în districtul portului Dongjiang, care se află în zona Binhai.

Spitalul Teda din Tianjin, care a tratat unul dintre cei patru pacienţi infectaţi, a fost închis, potrivit presei de stat.

Teste în masă au fost efectuate recent şi în Keqiao, un cartier din oraşul Shaoxing, provincia Zhejiang, după ce s-a confirmat că un bărbat în vârstă de 35 de ani care anterior avea rezultat negativ la testul pentru virus a fost infectat cu virusul Wuhan.

Bărbatul, sosise din India împreună cu alţi doi membri ai familiei sale la Wuhan pe 30 octombrie, potrivit oficialilor Shaoxing. După ce au petrecut două săptămâni în carantină obligatorie, cei trei au părăsit carantina după ce au avut rezultate negative la teste.

Dar pe 20 noiembrie, testele efectuate asupra bărbatului au ieşit pozitive în timp ce se afla la Keqiao. Aşa că oficialii din domeniul sănătăţii au ordonat imediat testare în masă a locuitorilor din zona aflată în vecinătatea casei victimei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe