Preşedintele Chinei propune un cod de bare pentru toată populaţia

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a participat sâmbătă la summit-ul G20 prin intermediul unui link video de la Beijing, în cadrul căruia a propus utilizarea unui sistem global de coduri QR (coduri de bare bidimensionale) pentru a permite circulaţia transfrontalieră a persoanelor, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Sâmbătă seara, Xi Jinping a declarat că un mecanism global de recunoaştere a certificatelor de sănătate, inclusiv a rezultatelor testelor ARN, sub formă de coduri QR, ar putea fi utilizat pentru a permite călătoriile transfrontaliere.

„Sperăm că mai multe ţări se vor alătura acestui mecanism. Trebuie să standardizăm în continuare politicile şi să stabilim modalităţi rapide pentru a facilita fluxul ordonat de persoane”, a declarant Xi Jinping. Propunerea face parte din sugestiile regimului comunist de a aborda pandemia, după ce, în 2019, Beijing-ul a permis chinezilor înspăimântaţi din Wuhan să efectueze zboruri internaţionale în toată lumea, răspândind virusul care cauzează COVID-19.

Codurile QR sunt coduri de bare bidimensionale care deţin informaţii ce pot fi scanate şi citite de smartphone-uri.

Regimul comunist chinez, care a construit un sistem drastic de "credit social" şi numeroase modalităţi de control digital asupra populaţiei, utilizează aplicaţii pe telefoanele mobile şi tehnologii care folosesc coduri QR pe scară largă.

Guvernul marionetă din Hong Kong se pregăteşte să lanseze un sistem de coduri QR asemănător celui din China, care foloseşte trei culori (roşu, galben şi verde) pentru a arăta dacă purtătorul poate fi lăsat să circule în libertate sau dacă trebuie carantinat. Pentru libera trecere în Hong Kong ar putea fi necesar un test ARN cu un rezultat negativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe