Ce vor face parlamentarii? Arestarea preventivă a deputatului UNPR Titi Holban, supusă la vot

Parlamentul român
Parlamentul român (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut marţi aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a deputatului UNPR Titi Holban, suspectat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 10.000 de euro de la o persoană pentru a interveni, printr-un intermediar, pentru ca o firmă să nu fie sancţionată după un control al Direcţiei Antifraudă.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită Comisiei juridice cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UNPR Titi Holban. Comisia are la dispoziţie trei zile, iar până duminică raportul trebuie să fie prezentat Biroului Permanent. Acesta va fi pus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare care va avea loc săptămâna viitoare probabil în zilele de 2 şi 3 iulie.

"În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Holban Titi pentru infracţiunea de trafic de influenţă", reiese dintr-un comunicat remis marţi de DNA.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, deputatul Titi Holban ar fi primit 10.000 de euro de la o persoană spunând că va interveni, printr-un intermediar, la un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, pentru ca o firmă să nu fie sancţionată în urma controlului făcut de instituţie.

"În luna ianuarie 2014, inculpatul Holban Titi a acceptat promisiunea unui denunţător că, în schimbul sumei de 10.000 euro, sumă pe care a primit-o efectiv, în două tranşe, va interveni pe lângă o altă persoană, pentru ca aceasta, la rândul ei, să intervină pe lângă un inspector cu funcţie de conducere la una dintre Direcţiile Regionale Antifraudă, astfel încât o societate administrată de un apropiat al denunţătorului să nu fie sancţionată în urma controlului efectuat de această instituţie", potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale.

Săptămâna trecută, marţi, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Titi Holban, pentru trafic de influenţă. Titi Holban a fost ales deputat în Parlament pentru a doua oară. Acesta a fost membru al PNL până în martie 2014, când a decis să schimbe tabăra, şi să se mute la partidul lui Gabriel Oprea, UNPR.

Kovesi este nemulţumită că Parlamentul blochează arestările

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat recent că toate solicitările adresate de DNA în acest an Parlamentului pentru obţinerea avizelor de arestare preventivă în dosare care au vizat parlamentari au fost respinse, indiferent de partidul din care făcea parte persoana cercetată. Pentru a da doar câteva exemple de oameni politici investigaţi de DNA care s-au bucurat de susţinerea colegilor lor din parlament amintim de cazul lui Marius Isailă, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan.

Ultimul scăpat a fost senatorul PSD Marius Isailă. La 2 iunie, Senatul a respins solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului, cercetat de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapt care, în opinia europarlamentarului Monica Macovei, evidenţiază frăţia PNL-PSD împotriva justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne