Veste proastă pentru PSD! Cioloş pregăteşte o "armată" şi va intra în cursa electorală
alte articole
"Sondajele de opinie realizate în septembrie ne arată că, din totalul alegătorilor, avem 12% care ar vota mâine cu PSD, 7 % cu PNL şi celelalte partide semnificative ar avea 2, 2, 2 la sută. USR, PMP, ALDE.", a declarat joi seară, fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru - membru fondator al România 100 - în cadrul unui dialog cu membrii grupului Rezistenţa de pe Facebook, grup coagulat în urma protestelor anti-OUG 13.
În aceste condiţii, Platoforma România 100 este pregătită să ofere o alternativă politică celor care nu se regăsesc în oferta actualelor partide, a anunţat Pîslaru.
"Planul nostru pleacă de la ideea pragmatică că în 2020 trebuie să vii cu o alternativă şi să câştigi alegerile, şi cu o majoritate confortabilă. Sunt nişte lucruri care acum cineva care ne-ar urmări "Sunt de un idealism crunt!". Nu e chiar aşa. Sunt 4 momente de alegeri. (europarlamentare, prezidenţialele, localele parlamentarele n.r)
(...) Noi suntem pregătiţi ca în vara anului 2018, în condiţiile în care opoziţia actuală se concentrează mai mult pe ce fac ei înăuntru partidelor lor şi nu pe altceva, să venim cu o alternativă. Şi această alternativă nu este menită să acopere cei 7+ 2, 9% dintre alegătorii care mai susţin astăzi PNL şi USR, şi restul. Noi credem că vom avea o contribuţie la a putea coaliza, canaliza nişte oameni şi nişte aşteptări ale societăţiii care în acest moment nu sunt reprezentate", a anunţat Pîslaru.
De ce vara lui 2018? "Motivul este pentru că vara lui 2018 îţi trebuie ca să ai suficient să te pregăteşti pentru primul test de europarlamentare, europarlamentarele îţi vor spune dacă am luat-o pe arătură sau, într-adevăr, venim cu ceva credibil. După acest test vine primul moment de atlant al opoziţiei pentru susţinerea unui candidat la preşedinţie (.. ) şi după, se trece la locale. Deja trebuie să laşi la o parte orice chestiune legată de ego şi să treci la candidaţi pentru locale, pentru că atâta timp cât nu schimbi nimic şi rămân alegeri într-un singur tur, nu vei avea nicio şansă să vii cu o alternativă. Trebuie câştigat Bucureştiul", a explicat Pîslaru la emisiunea difuzată live în cadrul proiectului Rezistenţa 360.
Fostul ministru a precizat, ulterior, într-un interviu acordat Epoch Times, că Platforma România 100 va veni cu un alt mod în care este văzută politica şi anume, politicienii vor trebui să vină să dea, nu să ia.
"Vom veni cu câteva lucruri altfel, un lucru altfel este faptul că noi vedem politica plecând de un element de moralizare a politicii, de virtute, de a încerca atunci când intri în politică să intri pentru că vrei să contribui pentru o societate mai bună, vrei să ajuţi cu toată ştiinţa, priceperea pe care o ai şi nu pentru că vrei să obţii ceva, să pleci cu ceva, aşa cum poate a fost în mare măsură până astăzi", a declarat Pîslaru.
De asemenea, noul partid va trebui să ofere acel fir roşu care să coaguleze cetăţeniii cu diferite orientări doctrinare în jurul unor proiecte comune, vizând binele colectiv.
"Este foarte transparent faptul că, dacă în acest moment avem o acţiune menită să închege latura civică a societăţii româneşti, cei care intră în acest proces trebuie să ştie că va fi o altă structură de tip partid, deschisă ca opţiune, nu impusă. (....)
Dacă te concentrezi pe o anumită nişă, pe un anumit segment nu vei putea ajunge să ai o ofertă pentru întreaga societatea. Cum anume colaborează anumite grupuri, conservatori, progresişti, liberali etc.? Toţi ar trebui să se strângă în jurul unor valori comune, în jurul acelei igienizări a societăţii româneşti.
Să luăm exemple concrete, să înţelegem despre ce e vorba. Înţelegem cu toţii că administraţia publică, în acest moment, e putredă în profunzime şi nu are acea reacţie naturală de a servi cetăţeanul. Nu cred că trebuie să fii de stânga, sau de drepta, sau liber-schimbist. Ceea ce e important e că ai nevoie de alt fel de administraţie publică, mai suplă, mai eficientă şi mai responsabilă, ei, acest tip de proiect ar trebui să unească pe oricine, indiferent de doctrină.
Un alt aspect major, educaţia. România nu are nicio şansă în viitor dacă nu schimbăm modul în care ne educăm copiii şi adulţii, în definitiv. Educaţia e critică, vrei să progresezi ca societate, trebuie să te educi. Şi iarăşi, nu cred că trebuie să fii de stânga sau de dreapta ca să înţelegi asta. Şi aceste teme creează acest fir roşu, care unesc practic pe oricine ar vrea să aibă o imagine a alternativei de a dezvolta România", a explicat Pîslaru.
Cât despre liderii cu care va veni România 100, aceştia sunt "nişte lideri care conving prin onestitate, conving prin faptul că ei înşişi sunt modele de urmat, prin acţiunile lor, nu numai prin pălăvrăgeală".
"Discutăm aici de forţa unei generaţii care a avut ocazia să se educe, o parte în afara ţării, o parte în ţară, şi care a ajuns la un apogeu profesional care să le permită să ţină în spate acele modele. Credem că o să putem pune pe masă o surpiză plăcută! Prin urmare, în loc să venim cu un lider, cum vrea lumea, s-ar putea să venim cu câteva zeci dar care sunt, într-adevăr, oameni în care poţi să ai încredere", a declarat Pîslaru.
Fostul ministru a mai opinat că, în acest moment, cea mai mare problemă pe care o are România este implicarea individuală, asumarea individuală a unui destin colectiv.
"Dacă noi credem că altcineva trebuie să schimbe lucrurile pentru noi, dacă noi suntem dezamăgiţi că am crezut în unii dar nu ne-au făcut exact ce voiam noi şi din exterior ni se pare că au ratat ce aveau de făcut... E foarte uşor să fii cu punga de popcorn, şi să mănânci popcorn şi să te uit la film. Noi aici trebuie să înţelegem că noi toţi facem parte din societatea asta şi fiecare, cu toţii contribuim.
Dacă în acest moment îţi doreşti o altă societate şi îţi doreşti să te implici, se pune problema cum te implici. Mesajul este adresat şi celor ce sunt suporteri înrăiţi ai PSD-ului, acelaşi lucru îl vrem şi de la ei, să se implice în proiecte care construiesc ceva, să nu se mai ascundă în spatele unui proxy, adică au votat PSD-ul şi aşteaptă PSD-ul să le rezolve problemele.
Ideea e - dacă ai votat PSD-ul şi simţi că nu primeşti tot ce ai dorit, ia-ţi soarta în mâini şi gândeşte-te cum, în comunitatea ta, cu câţiva oameni, poţi să ajuţi!", a adăugat fostul ministru.