Veste proastă pentru corupţi! Camelia Bogdan îşi face brigadă de vânători de averi dobândite ilicit

Marii corupţi ai ţării care ajung după gratii scriu 1-2-11 cărţi şi ies din nou în libertate, mulţi dintre ei la fel de bogaţi. De ce? Averile nu prea se confiscă, pentru că infractorii au grijă să îşi ascundă bine banii şi proprietăţile. Fosta judecătoare Camelia Bogdan vrea însă să schimbe lucrurile.
Loredana Diacu
03.08.2017

alte articole

Camelia Bogdan (Epoch Times)
Loredana Diacu
03.08.2017

Cunoscută drept cea care l-a trimis după gratii pe Dan Voiculescu, fosta judecătoare Camelia Bogdan îşi propune să înfiinţeze un corp al investigatorilor care să dea de urma averilor ascunse de marii corupţi, averi care rămân nerecuperate în timp ce infractorii ies de după gratii tot bogaţi.

"Mi-aş dori să înfiinţăm şi analizez posibilitatea înfiinţării unei instituţii a investigatorilor financiari, ca profesie indepedentă, mi-aş dori să fie acreditaţi la standarde internaţionale şi să existe posibilitatea să fie utilizaţi în cazul proceselor penale, ca experţi acreditaţi pentru procurori sau pentru judecători, cu misiunea de a identifica în mod efectiv produsul infracţiunii în vedera pronunţării unui ordin de confiscare, dar şi să desfăşoare această acţiune de recuperare a produsului infracţiunii cu titlu independent şi o să analizez în ce măsură e necesară o modificare a legislaţiei pentru ca şi la noi, ca şi în alte ţări (...) să favorizăm mecanismele civile, să ne intereseze doar aducerea banilor la buget şi, dacă se poate stabili conform unui standard mai ridicat dovada cine anume a săvârşit actele, ar trebui să fie mulţumitor, dacă nu măcar banii sifonaţi, care se află în offshore-uri să fie aduşi la bugetul de stat", a declarat Camelia Bogdan, în cadrul unui dialog cu membrii grupului Rezistenţa.

Potrivit fostei judecătoare - fostă, căci Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură după condamnarea lui Dan Voiculescu -, în România nu există însă voinţă politică pentru aşa ceva, deşi pe plan internaţional sunt precedente care funcţionează.

"Din punctul meu de vedere, nu există voinţă politică, deoarece am văzut că sunt ţări precum Ucraina care după căderea regimului Ianukovici au apelat la investigatori FBI şi banii sifonaţi de către foştii dictatori, aflaţi în ţări precum SUA sau Anglia, au fost aduşi la bugetul Ucrainei", a declarat Bogdan.

În timp ce Ucraina îşi aduce înapoi acasă banii sifonaţi, la noi nu prea se întâmplă aşa, ci dimpotrivă, deşi legea oferă mecanisme pentru confiscarea averilor obţinute prin infracţiuni, ele nu prea se aplică.

"În practică există tendinţa ca anumite dosare să rămână în adormire, să fie afectate de prescripţie. Sistemul nostru de drept cunoaşte această instituţie a confiscării fără condamnare. (...) Am văzut că există şi o tendinţă de a se promova această tendinţă a anumitor imunităţi ce ar împiedica urmărirea penală a unor persoane expuse politic, nici incidenţa unei eventuale imunităţi care ar fi o clauză de nepdepsire nu ar trebui să împiedice procurorii să desfăşoare aceste investigaţii în vederea sesizării judecătorului de cameră preliminară pentru obţinrea unui ordin de confiscare fără condamnare. Posibilitate există în Codul nostru, este prevăzută la 541, indice 1 din Codul de Procedură Penală", a declarat fosta judecătoare.

Întrebată de reporterul Epoch Times când crede că va fi înfiinţat acest corp al investigatorilor independenţi, Camelia Bogdan a lăsat să se înţeleagă că acest lucru s-ar putea întâmpla curând:

"Chiar avem o întâlnire cu membri ai societăţii civile joi ca să semnăm un act constitutiv. Eu, în această etapă, fiind suspendată din magistratură, pot să fiu preşedinte şi îmi doresc să acredităm această profesie deoarece este necesară, lipseşte cu desăvârşire din cadrul profesiilor din România. Lipseşte deoarece nu că nu am fi obligaţi ca în calitate de procurori, de judecători, de ofiţeri de anchetă, să ne ocupăm în mod efectiv de identificarea produsului infracţiunii, de luarea unor măsuri de sechestru, de confiscare, suntem chiar obligaţi, dar în practică nu se întâmplă. Şi trebuie să venim să corectăm deficitele care se întâmplă în practică, repet, nu pentru că nu avem legi, ci pentru că nu le aplicăm", a susţinut fosta judecătoare.

La întrebarea dacă va exista voinţă pentru ca acest corp al investigatorilor să fie şi folosit, magistrata a răspuns:

"Păi ne obligă Uniunea Europeană, la Strasbourg, modelul pe care doresc să îl transpun în România este cel al Colegiului de Investigaţii Financiare, eu am absolvit şi acest colegiu, am diploma oferită de Universitatea din Strasbourg şi s-a propus Uniunii Europene, în cadrul acestui proiect, înfiinţarea instituţiei investigatorului financiar la standarde europene.

Grupul de lucru a cuprins mai mulţi cercetători, ofiţeri de poliţie, magistraţi şi se doreşte pe plan european pregătirea la standarde internaţionale a unor persoane care să se ocupe în mod efectiv de aducerea banilor furaţi la bugetul de stat", a precizat fosta judecătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor