Veste bună pentru Ruşanu. A scăpat de arestul preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni eliberarea din arestul preventiv a fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul „Carpatica”, şi plasarea lui în arest la domiciliu.
Radu Ruşanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.06.2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni eliberarea din arestul preventiv a fostului preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Ruşanu, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul „Carpatica”, şi plasarea lui în arest la domiciliu.

Ruşanu, fost preşedinte al ASF - instituţie ce reglementează o piaţă de 30 de miliarde de euro -, şi naşul fostului ministru de finanţe, Daniel Chiţoiu, este acuzat de constituirea de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA i-au trimis în judecată, la 24 aprilie, în stare de arest, pe Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe fostul membru al Consiliului ASF Marian Mârzac, pentru fapte de corupţie în dosarul ASF-Carpatica.

Împotriva celor trei s-a dispus măsura arestării preventive, astfel că din 4 martie se afla în arestul Poliţiei Capitalei, în timp ce ceilalţi doi au ajuns la Penitenciarul Rahova. Cei trei au contestat decizia, însă la 16 iunie Curtea de Apel Bucureşti a constatat că este legală şi temeinică măsura arestării preventive, respingându-le cererile de înlocuire a arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Decizia Curţii de Apel a fost contestată la Curtea Supremă care le-a dat câştig de cauză celor trei şi a admis solicitarea de înlocuire a măsurii arestării preventive. Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că Ruşanu, Carabulea şi Mârzac au fost puşi în libertate.

Potrivit procurorilor DNA, pentru a-şi numi persoane de încredere în cadrul consiliului ASF şi a favoriza Carpatica, Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea „caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", s-a arătat într-un comunicat de presă de marţi al DNA. Practic, Ruşanu ar fi cel ce a întocmit, de fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă, introducând un criteriu de incompatibilitate care să-l dea jos pe vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor, în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian, de asemenea inculpat în acest dosar.

Mai mult, Ruşanu ar fi reuşit să mute dreptul de decizie asupra declanşării de controale inopinate la societăţi de asigurări sub autoritatea sa exclusivă, "îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale", au mai arătat procurorii.

În acest mod, Ruşanu a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări ASF, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze guvernat de principiul transparenţei instituţionale, au precizat procurorii DNA.

Reamintim că în urma declanşării scandalului Carpatica - ASF, a ieşit la iveală că zeci de angajaţi ai instituţiei sunt neveste şi copii de politicieni, plătiţi cu salarii de mii de euro lunar. Dan Radu Ruşanu le-ar fi cerut angajaţilor să semneze un document de confidenţialitate, prin care se obligau să nu dea informaţii referitoare la ASF, nici măcar anchetatorilor, înainte de a fi el informat.

În acelaşi dosar sunt implicaţi şi fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, suspectat de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, pecum şi soţia sa, Laura Chiţoiu, fostă angajată a ASF. DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru de finanţe însă Parlamentul s-a opus.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt arestaţi din data de 29 ianuarie, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

Laura Chiţoiu este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor