Venezuela: Haos în Caracas. Studentii cer Cubei sa nu-l sprijine militar pe Maduro

Proteste în Venezuela. 14 oameni au fost omorâţi, 150 răniţi în protestele de stradă împotriva preşedintelui marxist Nicolas Maduro
Proteste în Venezuela. 14 oameni au fost omorâţi, 150 răniţi în protestele de stradă împotriva preşedintelui marxist Nicolas Maduro (RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)

Opoziţia respinge oferta de dialog a lui Maduro în timp ce preşedintele sud-american insistă să fie semnat "un acord să se renunţe la violenţă, ca metodă de acţiune politică".

Initiativa de pace lansată de preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, opoziţiei şi SUA nu pare să fi avut succes: studenţii şi liderii anti-chavisti au continuat protestele şi Washingtonul a răspuns la expulzarea a trei funcţionari consulari în Caracas, declarând „persona non grata” trei diplomaţi venezueleni, informează miercuri, 26 februarie, Rai News.

Maduro a reînnoit invitaţia sa ca toată lumea să participe la o "Conferinţă de Pace şi Viaţă" cu scopul de a semna "un acord să se renunţe la violenţă, ca metodă de acţiune politică" dar iniţiativa a fost luata in râs de liderii opoziţiei. Fostul candidat la preşedinţie Henrique Capriles nici măcar nu s-a prezentat la Consiliului Federal, în unde moştenitorul lui Chavez a lansat propunerea.

Capriles a declarat că nu consideră adecvată propunerea de a se prezenta la palatul prezidenţial din Miraflores "în această situaţie de represiune şi de încălcare a drepturilor omului".

La rândul ei, Maria Corina Machado a anunţat o "procesiune tăcută a femeilor în alb" care va traversa Caracasul până la sediul Gărzii Naţionale Bolivariene. Va participa Lilian Tintori, soţia lui Leopoldo Lopez, liderul partidului Voinţa Poporului închis şi acuzat de instigare la violenţa de pe străzi în protestele anti-chaviste.

În ceea ce-i priveşte pe liderii mişcării studenţeşti, prezenţa lor a fost evidentă în faţa mai multor ambasade străine din Caracas: în primul rând cea a Cubei, unde au cerut "să înceteze interferenţa militară" a regim lui Castro în Venezuela. Celorlalte misiuni diplomatice studenţii le-au cerut "guvernelor ţărilor surori să ia poziţie faţă de încălcările drepturilor omului cu care guvernul a răspuns la protestul nostru paşnic".

Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Jen Psaki, a cerut Caracasului să demonstreze "o mai mare fiabilitate" în poziţia sa care, în acest moment, "face dificilă orice posibilitate de dialog".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe