Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Prima instanţă a pronunţat sentinţa în dosarul Platon, care ar fi delapidat Banca de Economii de 800 milioane lei. Avocaţii omului de afaceri susţin că vor contesta decizia invocând mai multe încălcări ale drepturilor inculpatului.
Veaceslav Platon adus în instanţă (Jurnal de Chişinău (jc.md)
Ştefan Sârbu
21.04.2017

Judecătoria Chişinău sediul Buiucani l-a condamnat joi pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar pe un termen de 5 ani, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari (800 milioane de lei) în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a R. Moldova.

Potrivit dispozitivului sentinţei, Platon a rămas fără 100% din acţiunile sale la o companie de brokeraj, fără peste 80% din acţiunile unei alte companii, dar şi fără 83,12% din bunurile firmei „Asito”, în total i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de milioane de lei, printre care două apartamente, mai multe terenuri şi imobile. De asemenea, Platon este obligat să achite cheltuielile de judecată suportate de către Procuratura Anticorupţie în sumă de 85 810 lei, şi Centrul Naţional Anticorupţie în sumă de 217 258 lei.

După ce a fost escortat din sala de şedinţe, Platon a declarat că „acesta este circul lui Plahotniuc”. Avocaţii inculpatului au anunţat că vor contesta sentinţa din 20 aprilie la Curtea de Apel, invocând grave încălcări procesuale precum dreptul la apărare şi dreptul la ultimul cuvânt al inculpatului în instanţa de judecată.Totodată, avocaţii lui Platon au precizat că vor merge şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Menţionăm că după nenumărate cereri de recuzare a judecătorilor şi a procurorilor, magistraţii judecătoriei Buiucani au decis înlăturarea lui Platon de la examinarea cauzei penale până la pronunţarea sentinţei, aceasta fiind, în opinia avocaţilor, o gravă încălcare a dreptului la apărare.

O altă încălcare ar fi fost modalitatea de extrădare a omului de afaceri, care, potrivit declaraţiilor avocaţilor, nu ar fi fost extrădat, ci răpit din Ucraina şi transportat pe aeroportul din Chişinău cu un avion charter, mai mult decât atât, la 5 decembrie 2016 Curtea de Apel de la Kiev a stabilit că decizia primei instanţe de extrădare a lui Veaceslav Platon în Moldova a fost una ilegală.

Potrivit jurnal.md, primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, declara la acel moment că Vladimir Plahotniuc ar fi plătit circa 15 milioane de dolari pentru extrădarea lui Platon din Ucraina, extrădarea fiind posibilă în urma unei înţelegeri private dintre Plahotniuc cu oficialii de la Kiev, printre care şi partenerul său de afaceri, preşedintele Petro Poroşenko.

Ca reacţie la condamnarea lui Veaceslav Platon, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că încă din 2013 îi deconspira pe Plahotniuc şi Platon ca beneficiari ai spălătoriei ruseşti de zeci de miliarde de dolari realizată în paralel cu atacurile raider cu complicitatea judecătorilor, procurorilor şi executorilor judecătoreşti.

”Dintre toţi, Plahotniuc l-a ales pe cel mai periculos pentru siguranţa sa, pe Platon, să-l condamne şi să preia proprietăţile acestuia pentru sine, nu pentru stat, să-şi facă capital şi PR politic la sărbători sfinte, călcând în picioarele sale murdare Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Constituţia şi Codurile ţării. Pentru dezmăţul din justiţia din Moldova iar va fi condamnată într-o zi la CEDO. Şi va plăti pentru mizeriile lui Plahotniuc, pe care gândul la o justiţie corectă şi echitabilă îl înspăimântă”, a concluzionat politicianul.

Sentinţa primei instanţe nu este definitivă, ea urmează să fie motivată şi pronunţată public la 15 mai, cu posibilitatea contestării de către participanţii la proces în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor