Maia Sandu: Sistemul de pensii din Moldova este cel mai şubred din regiune

Moldova ar fi ţara cu cele mai mari riscuri ale sistemului de pensii. Probabilitatea recuperării banilor achitaţi în Fondul Social este foarte mică, susţine Maia Sandu, cerând explicaţii ministerului de resort.
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
19.04.2017

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, atenţionează că potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, Republica Moldova este ţara cu cele mai mari riscuri pentru sistemul de pensii, atât din punct de vedere demografic: migraţia, rata fertilităţii şi speranţa de viaţă, cât şi din punct de vedere economic: rata populaţiei inactive, calitatea educaţiei, rata sărăciei în rândul oamenilor în vârstă.

”Aceasta înseamnă că sistemul nostru de pensii este cel mai şubred din regiune şi că probabilitatea de a ne recupera banii pe care îi achităm la Fondul Social, atunci când nu vom mai putea lucra, este foarte mică”, scrie liderul PAS pe pagina sa de socializare.

Maia Sandu notează că în aceste condiţii dramatice, guvernarea a făcut peste noapte, fără a consulta societatea civilă şi organizaţiile internaţionale, modificări la sistemul de pensii care doar au zăpăcit lumea, fără să abordeze problema în toată complexitatea ei şi fără să asigure durabilitatea sistemului de pensii.

În aceeaşi ordine de idei, preşedinta PAS anunţă că a solicitat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din R. Moldova mai multe clarificări, inclusiv despre motivul pentru care valorizarea pensiilor (ajustarea mărimii pensiei la creşterea salariului mediu pe economie) se face doar pentru anumite categorii de pensionari, în situaţia în care condiţiile de pensionare au fost aceleaşi pentru toţi.

Potrivit scrisorii, PAS aşteaptă ca instituţia care promovează şi pune în aplicare prevederile sistemului de pensii să răspundă la zece întrebări cu privire la schimbarea sistemului de pensii din Moldova, motivând solicitarea cu faptul că este extrem de important ca oamenii să înţeleagă schimbările care îi afectează în mod direct, îndeosebi când este vorba despre sursele şi aşa mici de supravieţuire.

”De asemenea, le-am solicitat să ne explice dacă recalcularea pensiei se face pentru toţi cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, aşa cum s-a promis iniţial, sau doar pentru cei care se vor pensiona începând cu anul 2017, ceea ce, evident, ar fi o altă inechitate”, a conchis Maia Sandu.

În context, liderul PAS cere ministerului de resort informaţii şi despre calculatorul on-line de calculare a pensiei, promis de autorităţile de la Chişinău cu mult timp în urmă.

Internautul Sergiu Gramma comentează iniţiativa preşedintei PAS specificând că despre "recuperarea banilor" se poate vorbi mai degrabă într-un sistem cumulativ asemănător depozitelor bancare, pe când R. Moldova are un sistem de distribuire, foarte rigid şi obstructiv, de altfel, moştenit de la URSS. ”Despre ce sistem de pensii putem vorbi din moment ce speranţa de viaţă este cu tendinţe de scădere iar vârsta de ieşire la pensie, cu tendinţe de creştere”, a adăugat Gramma.

Un alt internaut pe nume Alexandr menţionează în context că ”pe Dodon şi Plahotniuc îi interesează numai întrebările care divizează poporul, şi acum principalul este să intre în următorul Parlament, cumpărând aceeaşi pensionari cu 1 kg de hrişcă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor