Veaceslav Negruţă: Autorităţile RM s-au rătăcit în propriile minciuni

Cea mai tare minciună oferită de oficialii moldoveni ar fi aceea că Igor Dodon e preşedinte al Republicii Moldova, afirmă expertul de la Transparency International Moldova.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)
Ştefan Sârbu
02.01.2018

Expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor, susţine că autorităţile de la Chişinău s-au menţinut în anul 2017 doar insistând pe mai multe minciuni, iar pentru ca acestea să fie credibile au fost depuse eforturi considerabile, inclusiv financiare. Cu toate acestea, cetăţenii Republicii Moldova şi nici lumea europeană nu au crezut vorbele şi declaraţiile guvernării, care s-ar fi rătăcit în propriile minciuni.

Astfel, în opinia expertului, prima minciună lansată ar fi fost că schimbând sistemul electoral existent în ”uninominal” sau în ”mixt” cetăţenii R. Moldova vor avea dreptul să-şi aleagă şi să-şi retragă alesul, ca până la urmă, să înţeleagă toţi că dreptul de a-şi numi aleşii şi de a-i retrage în ”mixt”-ul binomului PSRM şi PD aparţine unui singur coordonator.

Autorităţile au susţinut că ar fi pro-europene şi că ar fi realizat încă prin vară aproape 100% (şi chiar peste) din toate foile de parcurs care şi le-au asumat. Dar la sfârşit de an s-a aflat că, de fapt, există 28 de condiţii care au blocat posibilităţile de finanţare a ţării. Şanse ratate din cauza minciunilor şi tărăgănărilor autorităţilor.

”Pecum că iată-iată vine Kroll, ba în februarie, ba în aprilie sau la început de mai, ba că precis la sfârşit de octombrie sau început de noiembrie… A venit: la sfârşit de decembrie: redactat, în extras şi … fără 'cele 90% de persoane absolut oneste'”, a precizat Veaceslav Negruţă potrivit unui editorial publicat pe blogul său.

O altă minciună a anului 2017 pe care a ţinut să o remarce fostul ministru al Finanţelor ar fi aceea că miliardul furat şi convertit în datorie de stat ar fi fost acoperit în 2017 din mijloace recuperate şi nu din resurse bugetare. ”În timp ce şi Ministerul Finanţelor (MF) şi Banca Naţională a Moldovei (BNM) arată clar că I) 668 milioane au fost plătite de MF celor de la BNM din bugetul de stat, II) din miliardul furat, urmare a investigaţiilor, nu a fost recuperat nimic, pentru că III) investigaţiile încă nu au început, iar IV) ”comisia mixtă” care să se ocupe cu recuperarea încă nu a început activitatea.”

Nu au crezut nici moldovenii şi nici străinii în minciuna precum că prevederile legilor aprobate în 2017 privind ”amnistia capitalurilor”, ”cetăţenia RM contra investiţii”, ”de-criminalizarea celor 90% de oneşti” ar face ca Republica Moldova să înflorească.

În concluzie, Veaceslav Negruţă constată că cea mai tare minciună oferită de autorităţile moldovene ar fi precum că Dodon e preşedinte al Republicii Moldova. ”Iar Dodon crede şi se complace în minciuni.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor