Dionis Cenuşă: În 2017 democraţii l-au folosit pe Dodon pentru multiplicarea mesajelor geopolitice

Prin votul comun al PSRM şi PDM pentru sistemul electoral mixt s-a demonstrat că aceste partide au o relaţie de parteneriat neoficială, însă anul 2017 a fost cu siguranţă al democraţilor, afirmă analistul.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

Făcând un bilanţ al anului politic 2017 politologul Dionis Cenuşă constată că democraţii au folosit anul 2017 pentru a-şi consolida puterea, atât prin preluarea instituţiilor, inclusiv prin excluderea liberalilor din procesul de guvernare, cât şi prin extinderea masivă în Parlament. Chiar dacă Igor Dodon a fost într-un fel ajutat de către democraţi să devină preşedinte, acest an nu i-a fost dedicat lui decât în calitate de actor politic pentru multiplicarea mesajelor geopolitice tot ale Partidului Democrat.

În opinia analistului citat de Radio Europa Liberă, Dodon a participat activ, a încercat să preia rolul şi chiar a obţinut rezultate bune în sondaje, dar toate aceste lucruri s-au datorat mai degrabă poziţiilor slabe pe care le-au avut preşedinţii anteriori şi nicidecum impactului real asupra proceselor politice din Republica Moldova, care au fost modelate în cabinetele democraţilor. „2017 a fost cu siguranţă anul democraţilor.”

În context, Dionis Cenuşă a remarcat că cel mai important eveniment în 2017 a fost, schimbarea sistemului electoral. Acest act politic a demonstrat că democraţii au o relaţie de parteneriat neoficială cu socialiştii astfel având suficiente voturi pentru a adopta în mod lejer un nou sistem de votare prin care partidele bogate sunt avantajate. Prin urmare, partidele care au resurse financiare şi administrative în teritoriu vor avea posibilitatea să influenţeze rezultatele finale ale alegerilor din 2018 şi să-şi perpetueze actul de guvernare după scrutin.

”Anul 2017 a fost cu siguranţă unul în care geopolitica a fost folosită la maxim în politica internă a ţării”, a conchis analistul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe