Interpolul respinge cererea Rusiei de a-l da în urmărire internaţională pe Plahotniuc

Deşi Federaţia Rusă a făcut două solicitări de a-l da în urmărire internaţională pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, Interpolul le-a respins pe ambele, pe considerentul că solicitarea Moscovei ar fi motivată politic.
Interpol (interpol.int)
Maria Maevschi
27.12.2017

Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (International Criminal Police Organization/ INTERPOL) a respins cererea de a-l da în urmărire internaţională pe liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Anunţul a fost făcut de către şeful Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Ţentiu.

Potrivit Europa Liberă, în răspunsul lui Ţentiu, se spune că Secretariatul General al Interpol, cu sediul la Lyon, a ajuns la concluzia că cererea emisă de Federaţia Rusă ar fi motivată politic. Interpolul a emis o circulară, pe 8 decembrie, în care cere tuturor ţărilor membre să nu dea curs solicitării Rusiei în privinţa lui Plahotniuc.

Totodată, în declaraţia şefului Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei se mai arată că Interpolul a mai respins o cerere asemănătoare a Federaţiei Ruse în care apare numele lui Plahotniuc, şi în luna iunie.

Amintim că preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi învinuit de către Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse, de săvârşirea unui omor, în acest sens fiind depusă o cerere de arest în lipsa acestuia. Organele ruse de anchetă au precizat că, fiind parte a unui grup organizat, Plahotniuc ar fi comis uciderea a mai mult de două persoane cu o cruzime deosebită, pe motive de ură politică, ideologică, rasială şi naţională.

Menţionăm că dosarul intentat în Federaţia Rusă pe numele lui Plahotniuc nu ar fi unicul. Anterior şi Direcţia de Investigare a Infracţiunii de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) din România a confirmat că numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, figurează într-un dosar penal. DIICOT a precizat că la Bucureşti este dispusă începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, şantaj şi spălare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor