Veaceslav Ioniţă: Principalul partener comercial al R. Moldova în UE este România

Exporturile moldoveneşti revin la nivelul de până la criza din 2020, datorită vânzărilor spre Uniunea Europeană.
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)

După criza din 2020, când exporturile moldoveneşti au cunoscut o scădere de 10,6% sau - 296 milioane USD, în acest an ele au înregistrat o recuperare destul de promiţătoare, constată analistul economic Veaceslav Ioniţă.

În valori anuale, exporturile în prima jumătate a anului au crescut cu 161 milioane USD până la 2,648 milioane USD. Peste 70% din creştere este asigurată de recuperarea exporturilor în Uniunea Europeană, unde creşterea este de 116 milioane USD.

Creşterea spre ţările CSI este de 15 milioane USD, iar în alte ţări Republica Moldova a înregistrat o creştere de 30 milioane USD.

„Dacă nu intrăm într-o nouă fază de criză, atunci avem toate şansele să recuperăm până la sfârşitul anului toată căderea din 2020. Recuperarea în proporţie de 70-75% se va datora pieţei Uniunii Europene”, menţionează expertul pe blogul său.

În prezent, 67% din toate exporturile Moldovei sunt destinate Uniunii Europene, în uşoară creştere faţă de anul 2020, dar mai jos decât nivelul anului 2018, când a fost stabilit recordul istoric al exporturilor Moldovei spre UE în mărime de 70%.

Principalul partener comercial al Republicii Moldova în Uniunea Europeană este România, unde sunt livrate aproape 30% din mărfurile moldoveneşti, ceea ce este de 3 ori mai mult decât exporturile spre Germania, care ocupă locul doi ca ţară de destinaţie cu o cotă de 9,4%.

Rusia - cu 230 milioane USD exporturi anuale - ocupă locul 3 cu o cotă de 9,2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe