Podul rutier de frontieră peste râul Prut, Giurgiuleşti-Galaţi, urmează să fie reabilitat cu ajutorul României

Prutul, râu intern
Prutul, râu intern (Acţiunea 2012)

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră de peste râul Prut, Giurgiuleşti–Galaţi, a fost discutat de către Parlamentul de la Chişinău.

Astfel, un proiect de iniţiere a negocierilor şi aprobare a semnării Acordului a primit aviz pozitiv din partea membrilor Comisiei politică externă şi integrare europeană.

Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) – Galaţi (România), a fost construit în anul 1949. În urma discuţiilor din cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial comun, care a avut loc la Bucureşti, la 23 iulie 2019, obiectivul dat a fost inclus în lista proiectelor prioritare de cooperare Moldova-România.

Prin prezentul proiect se propune iniţierea negocierii şi aprobarea semnării Acordului între Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la consolidarea podului Giurgiuleşti-Galaţi, se menţionează într-un comunicat al Legislativului moldovean.

Scopul Acordului este de a asigura consolidarea podului rutier de frontieră, care să interconecteze infrastructurile rutiere între ambele state pe aliniamentul următoarelor drumuri: pe teritoriul R. Moldova – drumul naţional M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontiera cu România şi pe teritoriul României.

Semnarea Acordului include respectarea cerinţelor legislaţiei, în domeniul infrastructurii rutiere, protecţiei mediului, inclusiv în ceea ce ţine de evaluarea impactului asupra mediului, protecţia apelor râului Prut şi altele.

Conform documentului, termenul de executare a lucrărilor este de doi ani. Guvernul României va asigura finanţarea lucrărilor de reabilitare a obiectivului din bugetul de stat în limita sumelor aprobate anual. Suma totală a fost estimată la 15 milioane euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe