Maia Sandu: Parlamentul nou constituit să nu le mai permită hoţilor să fure cu legea în mână

Parlamentarii R. Moldova trebuie să fie un exemplu de comportament, atitudine şi sacrificiu pentru binele comun, a afirmat Maia Sandu.
Maia Sandu
Maia Sandu (presedinte.md)

La şedinţa de constituire a noului Legislativ al Republicii Moldova, la care şi-au înregistrat prezenţa 91 din 101 de deputaţi aleşi, a participat şi preşedinta Maia Sandu. Aceasta a menţionat că noul Parlament va avea o majoritate onestă şi reformistă, ocupând locul unui Legislativ care a scos la iveală tot ce a fost mai corupt şi mai imoral în politică moldovenească.

De asemenea, şefa statului a ţinut să felicite cetăţenii Republicii Moldova pentru votul acordat la 11 iulie, pentru că au avut înţelepciunea să creadă în existenţa oamenilor oneşti, în pofida manipulării şi corupţiei omniprezente. „Ei au crezut şi au votat. Acum e datoria noastră să muncim pentru a le realiza aşteptările”.

„Parlamentul este cea mai importantă instituţie în stat, iar parlamentarii trebuie să fie un exemplu demn pentru toţi cetăţenii. Un exemplu de comportament, de atitudine, de sacrificiu pentru binele comun. Legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oameni cinstiţi. Parlamentul, în primul rând, trebuie să respecte legile şi să nu le mai permită hoţilor să fure cu legea în mână”, a declarat preşedintele RM.

În următoarele zile va fi votat Guvernul, a mai specificat Maia Sandu, care împreună cu Parlamentul, trebuie să găsească soluţii urgente pentru o mulţime de probleme, provocate de iresponsabilitatea şi corupţia guvernărilor precedente.

„Trebuie să găsească soluţii pentru a scoate statul din capcanele create de contracte păguboase semnate anterior. Trebuie să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment. Trebuie să recupereze importante proprietăţi ale statului. Trebuie să cureţe instituţiile statului, una câte una, de interese corupte şi să asigure funcţionalitatea acestora. Trebuie să restabilească urgent finanţarea externă. Trebuie să deblocheze proiecte importante, inclusiv în infrastructură, care stagnează din cauza corupţiei sau a capacităţii slabe de implementare”, se mai arată în declaraţia şefei statului.

Sandu a ţinut să amintească Parlamentului că îî revine cel mai important rol în lupta cu corupţia, având datoria să adopte legi clare pentru prevenirea şi combaterea acestui flagel. Noul Legislativ trebuie să corecteze urgent legile ticluite anterior care au legalizat schemele de corupţie, a adăugat Maia Sandu.

În context, preşedinta a venit cu un mesaj şi către cei corupţi şi compromişi: „nu încercaţi să opuneţi rezistenţă, nu vă puteţi ascunde după vorbe despre independenţa justiţiei când ani de zile aţi fost în slujba hoţilor. Vom face ceea ce ne cer oamenii.”

„Vine o perioadă de transformare, învăţare şi construcţie. Reclădim Moldova ştiind că aceasta este ţara noastră, ea ne aparţine nouă şi că vom trăi în ea cum ne aşternem. Vom culege ceea ce semănăm. Avem în grija noastră un picior de plai - cu pământ roditor, climă prielnică, ape şi păduri - Dumnezeu ne-a dăruit mai mult decât altora. Avem totul ca să construim gura de rai în care să ne bucurăm de viaţă, de cei dragi şi de belşug. Pentru acest scop, dragi cetăţeni şi stimaţi deputaţi, în mine veţi avea de fiecare dată un partener de încredere”, a conchis Maia Sandu.

Discursul integral al preşedintei Maia Sandu poate fi citit aici.