Varşovia îl retrage oficial pe Donald Tusk din cursa pentru Consiliul European

Guvernul polonez de dreapta a declarat că nu îl va susţine pe fostul premier Donald Tusk pentru a obţine cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Consiliului European.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie, a declarat sâmbătă că Tusk încalcă regulile elementare ale Uniunii Europene şi, astfel, partidul nu îl poate susţine “indiferent de circumstanţe”.

Kaczynski a adăugat că îl consideră pe Tusk responsabil din punct de vedere moral pentru moartea fratelui său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, care a murit într-un accident aerian în 2010 în Rusia, perioadă în care Tusk ocupa funcţia de premier.

Smolensk

Incidentul aviatic de la Smolensk a ucis peste 90 de membri marcanţi ai guvernului polonez, în frunte cu fratele geamăn al actualului preşedinte polonez Jaroslaw Kaczynski - dar şi generali polonezi.

Delegaţia poloneză prezentă în avion - cu excepţia pe-atunci a premierului Donald Tusk, ajuns cu câteva zile înainte în Rusia - se îndrepta către Katyn pentru a participa la cea de-a 70-a comemorare a masacrului comis de trupele lui Stalin.

Există numeroase controverse în legătură cu accidentul de la Smolensk, iar una dintre cele mai mari suspiciuni relativ la Donald Tusk este că a aprobat trimiterea tuturor "probelor" în Rusia, pentru anchetă - inclusiv laptopuri NATO cu informaţii strict secrete.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că guvernul său l-a propus pe deputatul polonez Jacek Saryusz-Wolski din Parlamentul European pentru a-l înlocui pe Tusk.

Liderii UE îl aleg pe preşedintele Consiliului European printr-un vot majoritar, aşadar lipsa suportului Poloniei nu înseamnă neapărat că Tusk nu va obţine un al doilea mandat.