Germania şi Franta salută Europa cu două viteze
alte articole
La un sumit care va avea loc în martie, Germania şi Franţa vor presa pentru o Europa cu două viteze, în care unele ţări se integrează mai adânc decât altele.
"Trebuie să găsim mijloace mai bune pentru a considera situaţia unor ţări membre aflate la diferite niveluri de ambiţie, astfel încât Europa să adreseze mai bine aşteptările cetăţenilor săi" - au menţionat miniştrii de Externe ale celor două ţări într-o declaraţie comună pe 1 martie.
Sigmar Gabriel şi Jean-Marc Ayrault au afirmat că acest plan trebuie implementat "fără a pune la îndoială realizările de până acum".
Declaraţia celor doi poate fi interpretată ca o asigurare dată ţărilor "cu mai puţină ambiţie" că nu vor pierde beneficiile UE şi un avertisment pentru ţările care vor să retragă unele prerogative agenţiilor europene.
UE "este fondată pe valori comune, solidaritate şi domnia legii" au adăugat cei doi, făcând o referire la una dintre cele mai mari diviziuni ivite între ţările nucleului şi aşa numitul grup de la Vişegrad - Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.
Ţările grupului de la Vişegrad au refuzat să accepte refugiaţi şi imigranţi în ciuda cererilor repetate ale UE pentru solidaritate.
Viktor Orban a declarat că doreşte să construiască o "democraţie iliberală" iar noul guvern polonez este deja pe lista neagră a Bruxelles-ului pentru încălcări ale Constituţiei.
La sfârşitul lunii martie, liderii europeni - cu excepţia premierului britanic Teresa May - se vor întâlni la Roma pentru a comemora cea de-a 60-a aniversare a tratatului fondator al Comunităţii Europene.
Se aşteaptă ca întâlnirea de la Roma să producă inclusiv o declaraţie care să sublinieze viziunea pentru o Europa post-Brexit.
Cei doi miniştri de Externe au cerut implementarea unei Europa cu mai multe viteze - sprijinind declaraţiile liderilor celor două naţiuni - Angela Merkel şi Francois Hollande, lucru care indică faptul că declaraţia de la Roma va aluneca în aceeaşi direcţie.
Declaraţiile celor doi miniştri de Externe au survenit ca reacţie a publicării, de către Jean Claude Juncker, a unui propuneri, pentru agenda summitului de la Roma.
Juncker a prezentat cinci scenarii pe care blocul de ţări le-ar putea adopta. Acestea oferă o gamă de opţiuni, de la "mai multe activităţi comune" la "limitarea la o piaţă comună", cu două scenarii intermediare ca de exemplu "cei care vor mai mult sa poate face mai mult" şi "a face mai puţine lucruri dar mai eficient" ca scenarii intermediare.
Atât Sigmar Gabriel cât şi Jean-Marc Ayrault au părut că sunt de acord ca propunerea lui Juncker este "un pas important şi o contribuţie valoroasă la discuţia privitoare la viitorul Europei, a proiectului şi funcţionării sale".