Ţările de la Vişegrad avertizează împotriva dezintegrării UE
alte articole
Prim miniştrii din patru ţări din centrul Europei au avertizat împotriva “dezintegrării” UE, la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat posibile scenarii pentru viitorul blocului, inclusiv o Europa cu mai multe viteze.
“Orice formă de cooperare îmbunătăţită ar trebui să fie deschisă fiecărui stat membru şi ar trebui să evite cu stricteţe orice tip de dezintegrare a pieţei unice, a zonei Schengen [de circulaţie liberă] şi a Uniunii Europene însăşi”, au susţinut liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia într-o declaraţie comună publicată joi.
Înaintea unui Summit ce va avea loc la Roma la sfârşitul acestei luni pe tema viitorului Europei, Grupul de la Visegrad a recunoscut că o “flexibilitate necesară” în integrare ar putea fi realizată printr-o cooperare îmbunătăţită pe baza tratatelor actuale, dar a insistat asupra necesităţii unităţii ca principiu de cooperare între statele membre.
Statele UE din estul Europei au fost neliniştite de posibilitatea ca propunerile lui Juncker, şi o eventuală adoptare a unei declaraţii la Roma, ar putea întări diviziunile existente.
La o conferinţă comună de presă în Varşovia, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că schimbările în UE nu ar trebui să ducă la “fisuri permanente”.
“Nu vom fi de acord cu o diviziune în sânul UE, deoarece aceasta duce direct la dezintegrare”, a declarat ea.
Declaraţia a mai susţinut că orice dezvoltare în zona euro ar trebui să fie deschisă tuturor membrilor şi a făcut apel la o cooperare mai profundă în sectorul apărării.
Se estimează că la Summitul de la Roma, liderii europeni vor prezenta o viziune comună pentru viitorul Uniunii Europene după ce Marea Britanie va ieşi din bloc.
Dar, în ciuda avertizărilor împotriva diviziunilor şi dezintegrării UE, deja există diviziuni într-o oarecare măsură şi acestea au fost generate, pe de o parte, de criza imigranţilor şi de decizia Bruxelles-ului de a impune statelor membre cote obligatorii privind redistribuirea unui anumit număr de imigranţi – cote respinse de mai multe state UE, inclusiv Ungaria şi Polonia.