Ţările de la Vişegrad avertizează împotriva dezintegrării UE

Deşi prin refuzul lor de a accepta cotele obligatorii ale Bruxelles-ului privind redistribuirea imigranţilor pe teritoriul UE au provocat unele diviziuni în sânul UE, ţările componente ale Grupului de la Vişegrad avertizează acum împotriva unei dezintegrări a blocului european.
Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Prim miniştrii din patru ţări din centrul Europei au avertizat împotriva “dezintegrării” UE, la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat posibile scenarii pentru viitorul blocului, inclusiv o Europa cu mai multe viteze.

“Orice formă de cooperare îmbunătăţită ar trebui să fie deschisă fiecărui stat membru şi ar trebui să evite cu stricteţe orice tip de dezintegrare a pieţei unice, a zonei Schengen [de circulaţie liberă] şi a Uniunii Europene însăşi”, au susţinut liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia într-o declaraţie comună publicată joi.

Înaintea unui Summit ce va avea loc la Roma la sfârşitul acestei luni pe tema viitorului Europei, Grupul de la Visegrad a recunoscut că o “flexibilitate necesară” în integrare ar putea fi realizată printr-o cooperare îmbunătăţită pe baza tratatelor actuale, dar a insistat asupra necesităţii unităţii ca principiu de cooperare între statele membre.

Statele UE din estul Europei au fost neliniştite de posibilitatea ca propunerile lui Juncker, şi o eventuală adoptare a unei declaraţii la Roma, ar putea întări diviziunile existente.

La o conferinţă comună de presă în Varşovia, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că schimbările în UE nu ar trebui să ducă la “fisuri permanente”.

“Nu vom fi de acord cu o diviziune în sânul UE, deoarece aceasta duce direct la dezintegrare”, a declarat ea.

Declaraţia a mai susţinut că orice dezvoltare în zona euro ar trebui să fie deschisă tuturor membrilor şi a făcut apel la o cooperare mai profundă în sectorul apărării.

Se estimează că la Summitul de la Roma, liderii europeni vor prezenta o viziune comună pentru viitorul Uniunii Europene după ce Marea Britanie va ieşi din bloc.

Dar, în ciuda avertizărilor împotriva diviziunilor şi dezintegrării UE, deja există diviziuni într-o oarecare măsură şi acestea au fost generate, pe de o parte, de criza imigranţilor şi de decizia Bruxelles-ului de a impune statelor membre cote obligatorii privind redistribuirea unui anumit număr de imigranţi – cote respinse de mai multe state UE, inclusiv Ungaria şi Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe