Trupul fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski va fi exhumat

Fratele regretatului preşedinte polonez Lech Kaczynski a fost de acord să exhumeze trupul fostului preşedinte ca parte a unei anchete asupra morţii acestuia în 2010, în timpul prăbuşirii avionului în care se afla delegaţia prezidenţială. Cauza neclară a incidentului a alimentat diverse teorii.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.10.2016

Avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în Smolensk, din vestul Rusiei, în aprilie 2010, într-o tragedie aeriană despre care membrii de rang înalt ai partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au susţinut că s-ar putea să fi fost un asasinat muşamalizat de guvernele polonez şi rus. “Trupurile, după ce au fost aduse înapoi în Polonia, nu au fost examinate”, a declarat Jaroslaw Kaczynski despre victimele tragediei, printre ele aflându-se fratele său şi soţia acestuia, şeful Statului Major şi preşedintele Băncii Centrale a Poloniei.

Incidentul a avut loc în timp ce piloţii au încercat să aterizeze un avion de producţie sovietică Tu-154 pe timp de ceaţă densă pe un aeroport mic în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. Delegaţia poloneză dorea să participe, în pădurea Katyn din Rusia, la o ceremonie de comemorare a miilor de ofiţeri militari polonezi ucişi de poliţia secretă sovietică în 1940. Fratele lui Kaczynski a declarat de mult timp că suspectează că nu a fost vorba de un accident, dar investigatorii polonezi şi ruşi au concluzionat că nu există niciun fel de dovezi care să susţină astfel de acuzaţii.

Dar acum, când PiS se află la putere, procurorii polonezi au declarat că vor deschide sicriele victimelor – care au fost sigilate în Rusia – susţinând că sunt necesare examinări post-mortem pentru a se stabili cauza tragediei. Această decizie este controversată în Polonia, unii dintre membrii familiilor victimelor opunându-se. De fapt, doar 10% dintre polonezi aprobă decizia exhumării cadavrelor, conform unui sondaj de opinie desfăşurat de Institutul Ipsos şi publicat sâmbătă.

Până acum, Moscova a refuzat să returneze Poloniei rămăşiţele avionului şi acest lucru a deteriorat relaţiile dintre cele două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor