Trupul fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski va fi exhumat

Fratele regretatului preşedinte polonez Lech Kaczynski a fost de acord să exhumeze trupul fostului preşedinte ca parte a unei anchete asupra morţii acestuia în 2010, în timpul prăbuşirii avionului în care se afla delegaţia prezidenţială. Cauza neclară a incidentului a alimentat diverse teorii.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010. (Captură Foto)

Avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit în Smolensk, din vestul Rusiei, în aprilie 2010, într-o tragedie aeriană despre care membrii de rang înalt ai partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au susţinut că s-ar putea să fi fost un asasinat muşamalizat de guvernele polonez şi rus. “Trupurile, după ce au fost aduse înapoi în Polonia, nu au fost examinate”, a declarat Jaroslaw Kaczynski despre victimele tragediei, printre ele aflându-se fratele său şi soţia acestuia, şeful Statului Major şi preşedintele Băncii Centrale a Poloniei.

Incidentul a avut loc în timp ce piloţii au încercat să aterizeze un avion de producţie sovietică Tu-154 pe timp de ceaţă densă pe un aeroport mic în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. Delegaţia poloneză dorea să participe, în pădurea Katyn din Rusia, la o ceremonie de comemorare a miilor de ofiţeri militari polonezi ucişi de poliţia secretă sovietică în 1940. Fratele lui Kaczynski a declarat de mult timp că suspectează că nu a fost vorba de un accident, dar investigatorii polonezi şi ruşi au concluzionat că nu există niciun fel de dovezi care să susţină astfel de acuzaţii.

Dar acum, când PiS se află la putere, procurorii polonezi au declarat că vor deschide sicriele victimelor – care au fost sigilate în Rusia – susţinând că sunt necesare examinări post-mortem pentru a se stabili cauza tragediei. Această decizie este controversată în Polonia, unii dintre membrii familiilor victimelor opunându-se. De fapt, doar 10% dintre polonezi aprobă decizia exhumării cadavrelor, conform unui sondaj de opinie desfăşurat de Institutul Ipsos şi publicat sâmbătă.

Până acum, Moscova a refuzat să returneze Poloniei rămăşiţele avionului şi acest lucru a deteriorat relaţiile dintre cele două state.