Rusia luată în vizor / Polonia redeschide ancheta privind prăbuşirea avionului prezidenţial în 2010

Noul guvern polonez va reinvestiga incidentul din 2010, când avionul prezidenţial s-a prăbuşit în Smolensk, provocând moartea fostului preşedintele Lech Kaczynski şi a câtorva oficiali de rang înalt. Varşovia consideră că au fost ascunse dovezi care indică implicarea Moscovei.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010.
Locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Smolensk, Rusia, aprilie 2010. (Captură Foto)

Ministrul polonez al Apărării Antoni Macierewicz a anunţat joi decizia de a redeschide ancheta asupra incidentului din 2010, sugerând că descoperirile anterioare au ignorat în mod deliberat dovezi cruciale ce ar putea indica cauza prăbuşirii.

În 2010, preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, a fost ucis împreună cu toate celelalte persoane aflate la bordul avionului, când acesta s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre o ceremonie de comemorare în Rusia.

Investigaţia iniţială a susţinut că este vorba de o eroare de pilotaj dar mulţi – incluzând peste 20% dintre cetăţenii polonezi, conform unui sondaj recent – consideră că a fost vorba de un asasinat.

Macierewicz a indicat faptul că o explozie produsă în aer ar fi putut cauza prăbuşirea avionului, notând că acesta s-a dezintegrat înainte să atingă solul, conform Deutsche Welle.

Rusia în vizor

Fratele geamăn al lui Kaczynski, Jaroslaw, este liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), care a ajuns la putere în octombrie 2015 după opt ani de activitate în tabăra opoziţiei.

Deşi PiS nu a acuzat niciodată în mod direct Rusia în legătură cu incidentul tragic, totuşi a făcut unele aluzii în acest sens, mergând chiar până la a afirme că s-ar putea ca o explozie să fi cauzat prăbuşirea avionului.

În plus, PiS a declarat că Rusia a avut de câştigat pe urma prăbuşirii avionului, în incident fiind ucişi mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv şeful Băncii Centrale a Poloniei şi câţiva lideri militari.

Răspunzând la decizia Poloniei de a lansa o nouă anchetă, o purtătoare de cuvânt a guvernului rus a declarat: “Sper ca acest lucru nu are legătură cu politica. Este o speranţă subţire, dar totuşi există”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe