Polonia marchează cea de-a 5-a aniversare a dezastrului aerian de la Smolensk

Rămăşitele avionului prezidential polonez prăbuşit la Smolensk, 11 aprilie 2010
Rămăşitele avionului prezidential polonez prăbuşit la Smolensk, 11 aprilie 2010 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Polonia marchează astăzi cea de-a cincea aniversare a accidentului aerian din Rusia în care au murit preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane, printre care membrii echipajului şi membri ai anturajului prezidenţial.

Incidentul s-a produs în apropiere localitîţii ruse Smolensk în 10 aprilie 2010, fiind cea mai gravă catastrofă ce a lovit statul polonez după cel de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele polonez împreună cu alte câteva zeci de înalţi oficiali urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Procuratura Militară de la Varşovia anchetează de cinci ani circumstanţele prăbuşirii aeronavei Tupolev 154M, iar raportul final este aşteptat cel mai devreme anul viitor. Cu toate acestea, autorităţile poloneze au prezentat recent o analiză pregătită pentru anchetatori de către un grup de experţi independenţi care a concluzionat că vina ar aparţine piloţilor, care au aterizat pe timp de ceaţă. În acelaşi timp, autorităţile poloneze au anunţat că vor formula acuzaţii împotriva a doi controlori ruşi de trafic aerian pentru că i-ar fi ghidat greşit pe piloţii polonezi.

Totuşi, potrivit comisiei ruse de investigaţie, controlorii de trafic aerian “au respectat integral instrucţiunile şi procedurile aviaţiei civile”, iar prăbuşirea avionului a fost provocată de mai mulţi factori, principalul fiind decizia piloţilor de a ateriza în ciuda vizibilităţii foarte reduse.

Deşi acest dezastru a unit pentru scurt timp naţiunea de 38 milioane de oameni, totuşi, la 5 ani după producerea acestuia, polonezii sunt în continuare divizaţi cu privire la cauzele prăbuşirii avionului prezidenţial.

Există unii, incluzând fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, care consideră că preşedintele a fost asasinat de autorităţile ruse. Dar majoritatea cetăţenilor ţării acceptă concluziile investigaţiilor oficiale desfăşurate de autorităţile poloneze.

Mass-media poloneză a publicat în această săptămâna o transcriere a discuţiilor din cabina de pilotaj înregistrate de cutia neagră. Conform transcrierii – a cărei autenticitate încă nu a fost confirmată de autorităţile de la Varşovia – comandantul Forţelor aeriene poloneze ar fi intrat în cabina de pilotaj şi i-a obligat pe piloţi să aterizeze, conform Agerpres. Publicarea acestei stenograme reduce şi mai multe şansele conform cărora accidentul ar fi fost pus la cale de autorităţile ruse.

Cu ocazia acestei a cincea aniversări, vineri dimineaţa au fost organizate la Varşovia ceremonii paralele de comemorare. Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, premierul Ewa Kopacz, precum şi diverşi membri ai guvernului polonez au adus un omagiu victimelor accidentului aviatic la cimitirul militar Powazki.

Fiica preşedintelui decedat, Marta Kaczynska, a depus o coroană de flori în această dimineaţă la mormântul părinţilor ei, situat la Catedrala Wawel din Cracovia.

Accidentul a amplificat tensiunile cu Rusia. Polonezii sunt nemulţumiţi că resturile avionului nu au fost returnate Poloniei. Autorităţile ruse susţin că statul polonez nu le-a furnizat dovezile necesare finalizării investigaţiei lor, în ciuda asigurărilor oferite de oficialii polonezi că aceştia fac tot ce pot pentru a coopera cu Moscova.

În plus, tensiunile dintre cele două state au fost amplificate şi de agresiunea manifestată de Rusia în estul Europei şi în zona Baltică în ultimele câteva luni. Polonia este unul dintre cei mai puternici critici ai deciziei Rusiei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, care a dus la izbucnirea unui conflict separatist în estul Ucrainei ce a luat vieţile a peste 6.000 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe