Vânzările de apartamente şi automobile din China scad masiv în august

(STR / AFP / Getty Images)
A.P.
08.09.2021

Cea mai recentă dovadă a decelerării economice a Chinei este vizibilă în datele publicate recent privind cheltuielile consumatorilor. Chinezii au scăzut brusc achiziţionarea de autovehicule şi apartamente în august, după ce o reglementare mai puternică a pieţei imobiliare şi un focar substanţial de virus Wuhan au împins în jos în continuare economia, care deja încetinise recuperarea, arată ZeroHedge.

Vânzările de proprietăţi din cele patru oraşe de primul nivel au scăzut cu 16% în august faţă de acum un an, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date săptămânale.

În acelaşi timp, vânzările totale de automobile (inclusiv către companii) au scăzut cu aproximativ 22% în aceeaşi perioadă, cel mai mare declin din martie anul trecut, când naţiunea era încă blocată din cauza focarului iniţial de virus Wuhan.

În timp ce creşterea economică a Chinei încetinea deja în iulie, consumul privat slăbind mai repede decât sectoarele industriale şi de export, Bloomberg este de părere că acest lucru a fost agravat de focarul Covid din august, deoarece numeroase oraşe, la nivel naţional, au reintrodus blocaje în timpul vacanţelor de vară, moment în care consumatorii călătoresc de obicei iar achiziţiile de automobile încep să crească în mod tradiţional.

Activităţile economice au încetinit şi mai mult în luna august, de la an la an, în special activităţile de consum şi servicii, parţial din cauza şocurilor generate de inundaţii şi restricţiile Covid, au scris economiştii UBS AG într-o notă săptămâna trecută. „Vedem că activităţile imobiliare se diminuează şi mai mult în a doua jumătate a anului, din cauza continuării politicilor în sectorul imobiliar”, au menţionat ei.

Lipsa continuă de cipuri semiconductoare şi slăbirea cererii au afectat producţia şi vânzările vehiculelor în acest an.

Dar scăderea vânzărilor de locuinţe a fost cea mai şocantă: spre deosebire de SUA, unde se află cea mai mare parte a valorii nete a gospodăriilor, în China este invers, locuinţa reprezentând de departe cel mai mare activ gospodăresc. Ca atare, „o încetinire rapidă a activităţilor din sectorul imobiliar ar putea duce la un efect semnificativ atât asupra cererii industriale cât şi asupra consumului în amonte”, au scris economiştii Bank of America, într-un raport, săptămâna aceasta. Ei estimează că peste 28% din produsul intern brut al Chinei este legat de sectorul imobiliar şi au preconizat că va fi nevoie de mai multe stimulente politice în sectorul imobiliar pentru a sprijini creşterea.

Cu alte cuvinte, în timp ce unele date publicate de PMI au sugerat că, departe de a creşte, economia Chinei este acum în contracţie, următorul lot de date economice şi, în special, vânzările cu amănuntul, poate confirma că, după miliardele de stimulente injectate în economie, economia Chinei este într-adevăr la un pas de contracţie, o evoluţie şocantă pentru o piaţă disperată după creşterea masivă a Chinei.

La toate acestea, se adaugă problemele apărute recent cu giganţii Huarong - care a fost sprijinit de regim -, şi Evergrande - în sectorul imobiliar - cu o soartă încă neclară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor