Gigantul imobiliar chinez Evergrande se afundă: creditorii cer rambursarea imediată a datoriilor, obligaţiunile sale nu mai pot fi folosite ca garanţii

Birourile gigantului Evergrande în cartierul Wan Chai din Hong Kong
Birourile gigantului Evergrande în cartierul Wan Chai din Hong Kong (LAM YIK—BLOOMBERG/GETTY IMAGES)

La doar câteva zile după ce obligaţiunile emise de gigantul imobiliar chinez Evergrande au atins noi minime istorice, după ce un director a avertizat că are peste 300 de miliarde de dolari în datorii - firma este considerată de importanţă sistemică pentru China - vânzarea abruptă de acţiuni a accelerat şi mai mult, după ce mai mulţi creditori cheie au solicitat rambursarea imediată a creditului şi obligaţiunile Evergrande nu mai sunt acceptate ca garanţie, transmite Zerohedge.

Aşa cum a transmis Bloomberg, vinerea trecută, pentru prima oară cel puţin doi dintre cei mai mari creditori nebancari ai Evergrande au cerut rambursarea imediată a unor împrumuturi, agravând criza de lichiditate a gigantului chinez. Cei doi creditori sunt companii fiduciare care strâng bani de la investitori individuali bogaţi şi au constituit o sursă majoră de finanţare din „umbră” pentru Evergrande şi alţi dezvoltatori chinezi.

Cele două trusturi au trimis notificări de rambursare către Evergrande în ultimele două luni, pe fondul temerilor legate de sănătatea financiară a gigantului imobiliar. Creditele includ adesea condiţii care permit creditorilor să solicite rambursarea anticipată în anumite condiţii, cum ar fi ratarea obiectivelor de vânzări, reduceri de rating sau procese. Unul dintre trusturi a primit până acum doar o mică parte din banii datoraţi de Evergrande, a raportat Bloomberg. Mărimea împrumuturilor implicate nu a putut fi aflată imediat.

Generarea de panică financiară la Evergrande este cel mai recent semn că cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din China va intra în incapacitate de plată a creditelor însumând 305 miliarde USD faţă de bănci, creditori din umbră, furnizori şi cumpărători de locuinţe, cu excepţia cazului în care regimul comunist garantează împrumuturile aşa cum a făcut cu gigantul datoriei neperformante Huaron, care a primit recent un ajutor important din partea Beijing-ului.

Dar în cazul Evergrande, până acum autorităţile nu au dat niciun semnal - în ciuda consecinţelor potenţial cataclismice ale unei incapacităţi de plată a datoriilor - şi, ca rezultat, obligaţiunile dezvoltatorului au scăzut la niveluri care sugerează că investitorii se pregătesc de cel mai rău scenariu.

După cum adaugă Bloomberg, trusturile „din umbră” au fost o sursă semnificativă de finanţare pentru Evergrande, reprezentând aproximativ 40% din împrumuturi la sfârşitul anului 2019, după cum a dezvăluit anul trecut compania.

În timp ce împrumuturile de la trusturi non-bancare acordate dezvoltatorilor au încetinit în ultimul an, Evergrande are aproximativ 46 miliarde de yuani (7,1 miliarde USD) din astfel de împrumuturi cu scadenţă în 2021, potrivit datelor respectate de Yongyi Trust Research. Aproximativ 11 miliarde de yuani urmează în al patrulea trimestru, iar alte 7,4 miliarde de dolari ar urma în 2022.

Un eşec la rambursare, care pare acum inevitabil, ar putea determina ca cel puţin un trust să-şi retragă toate împrumuturile, cerând banii înapoi, deşi nu este clar cum va răspunde Evergrande. Cazurile în justiţie împotriva companiei şi a afiliaţilor săi sunt centralizate în Guangzhou, un oraş din provincia Guangdong, ceea ce face mai dificilă pentru creditori îngheţarea activelor sau urmărirea rambursării prin alte instanţe locale.

Cu toate acestea, căderea valorii obligaţiunilor companiei poate fi doar începutul.

Tot vineri, Bloomberg a raportat că obligaţiunile în yuani ale Evergrande nu mai sunt acceptate ca garanţii pe piaţa de finanţare a ţării, tăind gigantul de la o altă sursă critică de finanţare - piaţa repo - şi adăugând semne de creştere a riscului de neplată.

Obligaţiunile Evergrande nu erau menţionate pe o listă de valori mobiliare acceptate în schimbul numerarului în aşa-numitele contracte de răscumpărare la bursa Shenzhen. De asemenea, ele nu mai puteau fi schimbate în numerar la bursa din Shanghai, potrivit unei notificări publicate vineri seară.

Măsura a avut loc după ce cel mai mare evaluator al ratingului de credit din China a redus ratingul onshore al dezvoltatorului la AA de la AAA - precum şi nouă dintre obligaţiunile sale în yuani - şi le-a pus pe o listă de urmărire pentru eventuale retrogradări ulterioare. Acest lucru face ca obligaţiunile Evergrande emise după aprilie 2017 să nu fie eligibile drept garanţie.

Acţiunile Evergrande au pierdut 74% în acest an, ajungând la cea mai mică cotaţie din iulie 2015.