Valeriu Paşa: Blocarea legii ONG-urilor în Moldova este coordonată de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, refuză categoric să accepte noua lege a ONG-urilor din „dorinţa de a avea susţinerea în continuare a Federaţiei Ruse”. De această părere este co-fondatorul organizaţiei neguvernamentale WatchDog.md Valeriu Paşa, potrivit căruia, primii care au vorbit public despre această lege şi au făcut apel să fie blocată au fost „surse media filoruse”, îndeosebi canale de Telegram, care în special promovează agenda Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
„Dacă vom analiza cronologic cum au început să apară aceste atacuri la legea privind organizaţiile necomerciale, vom vedea că primii care au vorbit public negativ despre această lege şi au făcut apel să fie blocată în tot felul de surse media filoruse, să le spunem aşa, în mod special vorbesc despre dna Pahomova şi câteva surse media, îndeosebi canale de Telegram pe care dumneaei le coordonează şi altele care, chiar dacă sunt, în general, critice la adresa lui Igor Dodon, duc o politică editorială filorusească”, a declarat Paşa în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, a punctat expertul, se poate vorbi despre faptul că în special în această zonă gri a Telegramului moldovenesc a pornit acest atac la legea ONG-urilor, iar personajele Bogdan Ţîrdea, Ernest Vardanean, adică oameni care sunt, pe de o parte, apropiaţi lui Igor Dodon, promovează în mod special agenda Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
Mai mult decât atât, Paşa a subliniat că atât socialiştii, cât şi Igor Dodon nu sunt capabili să formuleze niciun fel de problemă clară, adăugând că ar exista o analiză pseudo-juridică, publicată tot de un canal de Telegram mai cunoscut, „deci e o aberaţie pură, adică acolo formulau că ar putea fi anumite probleme, că s-ar putea implica în alegeri prin monitorizare sau au să facă nu ştiu care apeluri”, ceea ce nu este adevărat.
„În cadrul mediei actuale, ONG-urile care primesc finanţare externă fac observarea alegerilor, participă la dezbateri publice, iau atitudini şi asta nu se datorează faptului că primesc indicaţii sau nu primesc indicaţii. Noi facem ceea ce considerăm noi necesar pentru ţară, dar argumentele aduse sunt false.
Respectiv este pur şi simplu o campanie a Federaţiei Ruse de a bloca această lege şi de a stârni un val de atitudine negativă în societate faţă de sectorul asociativ. Este o linie generală pe care ei o duc la nivel internaţional, dar şi pe interiorul Federaţiei Ruse să discrediteze ONG-urile, să încerce să le transforme într-un gen de inamic public”, a explicat expertul watchdog Moldova.
În contextul în care şeful statului face referire, în declaraţiile sale, la imixtiune externă şila faptul că ONG-urile ar fi nişte instrumente pentru finanţarea ilegală a partidelor de peste hotare, Paşa consideră că acest lucru este şi mai ridicol întrucât Dodon este „omul care a primit nestingherit finanţare ilegală din Federaţia Rusă”, în campaniile electorale anterioare.
„Eu bănuiesc că în cazul de faţă punctul de coordonare se află în Ambasada Federaţiei Ruse şi de acolo încearcă ei să facă lucrul acesta, este parte din războiul lor nedeclarat împotriva valorilor democratice şi a Uniunii Europene”, a menţionat expertul.
Cât despre faptul că Dodon i-a atenţionat pe democraţi, partenerii de coaliţie ai socialiştilor în Parlament, să nu voteze această lege căci asta va însemna încălcarea acordului de coaliţie, Paşa a opinat că „Dodon are interese mult mai mari de menţinere a guvernării, de menţinere a parteneriatului pe care îl are cu PD”, astfel că nu se va întâmpla nimic chiar dacă PD va vota.