Valeriu Paşa: Moldova nu avea nevoie de stare de urgenţă, avem legislaţie care permite combaterea pandemiei

Dodon este cel care a încurajat normele de distanţare socială, deci anume pe el ar fi trebuit să îl izoleze forţat în reşedinţa sa şi să nu-l lase să iasă din casă, consideră Valeriu Paşa.
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău (facebook.com/Valentina Ursu)

Ori, sustine expertul, aici intervin nişte probleme. Mai exact, legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice din R. Moldova este destul de clară şi stipulează că există această Comisie Naţională de Urgenţe în sănătate publică, ce instituie codul roşu ca pe o etapă de pregătire pentru o eventuală stare de urgenţă şi că, abia după declararea stării de urgenţă în sănătate publică, Comisia pentru Situaţii Excepţionale în frunte cu prim-ministrul Chicu poate lua unele decizii.

"Eu cred că se creează ceva de genul unui vid legislativ care este destul de periculos pentru că agenţii economici care au înregistrat pierderi financiare din cauza restricţiilor ar putea să dea Guvernul în judecată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Probabil inclusiv din raţionamente politice, pentru că la o analiză mai profundă o să ne dăm seama că nu era nevoie ca Parlamentul să introducă acea stare de urgenţă, pentru că, de fapt, avem legislaţie care le-ar permite suficiente instrumente de combatere a pandemiei în baza acestei legi care a fost aprobată încă în anul 2009 de Parlament", a declarat Valeriu Paşa, într-un interviu pentru Epoch Times.

Expertul WatchDog a mai opinat că Moldova are un Guvern care a eşuat administrativ să gestioneze starea de criză pandemică, având în vedere că în penultima zi a stării de urgenţă, după două luni care în mod firesc ar fi trebuit să ducă la celebra îndreptare a curbei, scăderea numărului de cazuri noi şi o reducere a numărului de cazuri active, a fost înregistrat un record absolut, cel mai mare număr de cazuri noi – 252.

Evoluţia zilnică a cazurilor de coronavirus în Republica Moldova
Evoluţia zilnică a cazurilor de coronavirus în Republica Moldova (gov.md)

În concluzie, Valeriu Paşa a precizat că cel care a încurajat în toată această perioadă încălcarea normelor de distanţare socială nu este nimeni altul decât preşedinţele R.Moldova, adăugând că „de mai bine de o săptămână el merge zilnic cu reporteri acasă la veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, oameni care au peste 90 de ani, îi salută, le dă flori, medalii etc. Încă de la început ar fi trebuit să îl izoleze forţat pe Igor Dodon în reşedinţa sa şi să nu-l lase să iasă din casă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe