CCM a invalidat unele proceduri de numire a Procurorului General. Expert: S-a cam dat de pământ cu partidele parlamentare

Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)
Ştefan Sârbu
21.05.2020

Curtea Constituţională (CCM) a declarat joi, neconstituţionale mai multe articole ale Legii Procuraturii care descriau modalitatea de alegere a Procurorului General anulând unele proceduri de desemnare, demitere şi de preselecţie a Procurorului General.

Decizia a fost luată în urma unei sesizări a ex-deputaţilor PDM din 2019, pe atunci în opoziţie, care viza numirea fostului Procuror General interimar, Dumitru Robu.

Potrivit Radio Europa Liberă, preşedintele instanţei, Domnica Manole, a precizat imediat după anunţarea hotărârii că decizia nu-l afectează pe procurorul în funcţie, Alexandr Stoianoglo.

„Mandatul Procurorului General actual nu este afectat în niciun fel. Dimpotrivă, procuratura devine mai protejată în independenţa şi activitatea sa, faţă de eventualele influenţe din partea Executivului”, a explicat aceasta.

În context, activistul de la Watchdog Valeriu Paşa a subliniat că CCM din nou a cam dat de pământ cu practic toate partidele parlamentare. „Încă o bilă albă pentru Curtea Constituţională!”.

„Ceea ce presupuneam mai atent toamna s-a cam confirmat. Ideea modelării Legii Procuraturii sub interesul şi situaţia de moment s-a dovedit neconstituţională. Atât partea cu interimatul funcţiei de Procuror General, cât şi substituirea atribuţiilor CSP de o comisie formată de Ministerul Justiţiei.

Soluţia corectă era reformarea CSP şi asigurarea unei componenţe integre în acest for. Fără soluţii creative în stilul consacrat al lui Sergiu Sîrbu”, scrie expertul pe pagina sa de socializare.

Valeriu Paşa consideră că CCM a închis gura şi conspirologilor care avertizau zilele acestea că ”iaca-iaca” acuş Plahotniuc îl demite pe Stoianoglo prin intermediul Curţii. „Asta păţeşti când faci politicianism în loc de politici.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor