Valeriu Munteanu: "Moldova de la glezna lui Evghenii Şevciuc"
alte articole
Fostul ministru liberal al Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu susţine că acţiunile tuturor (şi a fiecărui) actor important din aşa-zisa structură a ”puterii de stat” din stânga Nistrului, se încadrează perfect în prevederile articolului 339 al Codului Penal privind uzurparea puterii de stat. Cu toate acestea, norma legală menţionată care prevede o pedeapsă de până la 20 de închisoare nu a fost aplicată niciodată la adresa uzurpatorilor pro-moscoviţi.
”Evghenii Şevciuc, aşa-zisul fost preşedinte al aşa-zisei Republici Moldoveneşti Nistrene, după ce a pierdut aşa-zisele alegeri prezidenţiale (de fapt a fost înlocuit de oligarhii locali, cu acceptul Kremlinului), fugar fiind, s-a aciuat un timp la Chişinău, luat sub protecţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, iar în loc să fie invitat la procuratură pentru a-i fi înaintată învinuirea, acesta a beneficiat de atenţie mai dihai decât un diplomat străin”, comentează liberalul atenţionând că Moldova ar fi la glezna lui Evghenii Şevciuc.
Fostul ministru al mediului menţionează că în prezent, Şevciuc, ”odihnindu-şi osul, undeva în Federaţia Rusă, face îndemnuri curajoase la organizarea unei mişcări de rezistenţă împotriva celor care l-au exilat în ţara lui Putin, continuându-şi opera de uneltire împotriva orânduirii constituţionale a Republicii Moldova”.
În opinia lui Valeriu Munteanu, conlucrarea autorităţilor constituţionale ale R. Moldova cu uzurpatorii puterii de stat, nu este altceva decât coparticiparea acestora la ”opera Kremlinului” de zdruncinare şi zădărnicire a direcţiei de mişcare a ţării. ”Dar poate acesta este ”compromisul rezonabil” între guvernarea de la Chişinău şi cea de la Moscova, poate pe aici trec liniile roşii?”
Menţionăm că Evghenii Şevciuk, într-o postare video înregistrată la Moscova şi postată pe internet, se adresează locuitorilor Transnistriei cu îndemnul de a ieşi la acţiuni de protest criticând aşa numitele autorităţi de la Tiraspol. Acesta susţine că Krasnoselski a făcut multe promisiuni, pe care până în prezent nu le-a îndeplinit, iar situaţia din regiune s-ar fi înrăutăţit. Fostul şef al regimului separatist transnistrean în perioada 2012-2016, s-a refugiat anterior la Chişinău după ce procurorii din regiune au anunţat deschiderea pe numele său a cinci dosare penale pentru furt, contrabandă şi abuz de putere.