Cinci dosare penale la Tiraspol: Şevciuk păzit de SIS şi MAI la Chişinău

Acuzat că ar fi furat milioane din Transnistria, Şevciuk s-a refugiat la Chişinău pentru a nu fi arestat în Transnistria. Mai mult decât atât, acesta s-ar afla într-un apartament de lux din centrul Chişinăului şi ar fi păzit de SIS şi MAI.
Evgheni Şevciuk, fostul lider de la Tiraspol
Evgheni Şevciuk, fostul lider de la Tiraspol (agora.md)

Fostul aşa-zis lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk s-a refugiat, la sfârşitul lunii iunie, în Republica Moldova, după ce în Transnistria urma sa fie arestat fiind acuzat în cinci dosare penale în regiunea transnistreană, notează report.md. Mai mult decât atât, în urma acuzaţiilor că ar fi „furat bunurile statului în proporţii deosebit de mari”, acesta s-a trezit şi cu imunitatea ridicată de către aşa-zisul parlament din stânga Nistrului.

Procurorul a declarat în faţa aşa-zişilor deputaţi transnistreni că Şevciuk a înfiinţat un fond de stabilizare pe care au fost virate 83 de milioane de ruble transnistrene din contul special al gazelor naturale, pe care se acumulează plăţile pentru gaz, relatează agora.md. La rândul său, Şevciuk încearcă să-şi îndreptăţească faptele venind cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, punctând că „oamenilor li se vorbeşte despre milioane ca să nu se cunoască despre miliarde. Este o dovadă că puterea foloseşte şantajul, presiunea şi aresturile drept o metodă de luptă contra opoziţiei”.

Deşi anterior se vehicula că Şevciuk ar fi părăsit Republica Moldova prin Aeroportul Internaţional Chişinău, potrivit liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase „din surse credibile se cunoaşte că ex-preşedintele autoproclamatei republici Transnistrene, Evgheni Şevciuk, continuă să se afle în partea dreaptă a Nistrului şi este protejat de SIS şi MAI din Republica Moldova”.

„Regimul Plahotniuc întrece orice limită de bun simţ, sfidează legea acordând tacit azil politic unui fost lider al separatiştilor, ostil intereselor naţionale şi ale cetăţenilor. Totodată, oligarhul Plahotniuc, oferind protecţie lui Şevciuk, îşi deconspiră relaţiile sale de afaceri murdare cu acesta”, a declarat Năstase, într-un comunicat remis redacţiei.

Acesta a ţinut să precizeze că în toamna anului 2014, prin intermediul ministrului Economiei de atunci, Adrian Candu, liderul PD, Vlad Plahotniuc a bătut palma cu Şevciuk privind procurarea energiei electrice de la firma intermediară Energocapital (cu doi angajaţi) din Tiraspol, controlată din offshore-uri, astfel, în perioada în care Şevciuc se afla la conducerea Transnistriei, datoriile Moldovagaz către Gazprom au crescut de la 2,5 până la 6,5 mlrd dolari.

Andrei Năstase consideră că protecţia, garantarea libertăţii şi securităţii lui Şevciuk nu ar fi decât achitarea poliţelor de către liderul PD. „Face Plahotniuc, cu tăcerea complicitară a lui Dodon, acest lucru contra cost sau şi din frica faţă de eventualitatea unor dezvăluiri din partea partenerului său de afaceri murdare şi scheme frauduloase, cert este că acţiunile regimului hibrid, îndreptate spre protecţia lui Şevciuk, contravin intereselor majorităţii covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova”, a specificat Năstase.

La rândul său, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a menţionat că Evgheni Şevciuk împreună cu soţia „şi-au făcut de cap în partea stângă a Nistrului timp de cinci ani”. În calitate de ministru al Învăţământului în acea perioadă, Maia Sandu a ţinut să specifice că cei doi au contribuit la umilirea directorilor celor opt şcoli cu instruire în limba română, alături de profesorii, elevii şi părinţii acestora.

„Izgonirea şcolilor din sediile proprii şi impunerea plăţilor de arendă uriaşe pentru sedii adaptate. Lipsa condiţiilor elementare pentru alimentaţie şi sport. Arestarea fondurilor salariale pe motiv că reprezintă valută străină (!). Împiedicarea liberei circulaţii pentru a ajunge la şcoală. Blocarea transportării alimentelor, materialelor didactice şi mobilierului şcolar. Folosirea intimidării şi manipulării pentru că părinţii să nu-şi mai dea copiii în aceste şcoli. Ameninţări permanente, şi ziua şi noaptea, că dacă vor asculta imnul Republicii Moldova la careu şcolile vor fi închise. Şi astea nu sunt toate lucrurile de care sunt direct vinovaţi cei doi, care au dat ordine şi au aprobat acţiuni ilegale, crime împotriva cetăţenilor şi statului Republica Moldova”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de socializare.

Aceasta a mai precizat că Şevciuc şi Ştanski stau într-un apartament de lux, în centrul Chişinăului, păziţi de structuri de forţă. „Poate e arest la domiciliu şi noi nu ştim? Poate organele de drept s-au autosesizat şi îşi fac treaba?”, s-a întrebat retoric liderul PAS. „Mai degrabă cred că ospitalitatea autorităţilor de la Chişinău este răsplata pentru schemele economice comune din sectorul energetic, pentru votul organizat la alegerile prezidenţiale, pentru multe alte ilegalităţi comise împreună de cei care fură cetăţenii din dreapta şi din stânga Nistrului şi care şi-au subordonat statul propriilor interese”, a explicat Sandu.