Cazurile de arest ale persoanelor cu boli psihice în atenţia autorităţilor de la Chişinău
alte articole
Ministerul Justiţiei din Republica Moldova anunţă că a creat un grup de lucru interinstituţional pentru elaborarea mecanismelor legale şi ajustarea cadrului normativ aplicabil în faza de urmărire penală a persoanelor cu boli psihice.
Necesitatea internării tuturor persoanelor cu dizabilităţi mintale la etapa aplicării arestului preventiv, crearea unei secţii special adaptate pentru aceste persoane şi efectuarea procedurilor de expertiză psihiatrică au fost subiectele cheie discutate de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Procuraturii Generale, Instituţia Ombudsmanului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
Potrivit Ministerului Justiţiei, în cadrul grupului de lucru a fost propusă crearea unei secţii special adaptate potrivit prevederilor Codului de procedură penală, în subordinea spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău. Costul construirii acesteia a fost estimat la 4 milioane lei. Astfel, autorităţile moldovene consideră că s-ar putea gestiona corect situaţiile de aplicare a măsurilor de arest la etapa urmăririi penale faţă de persoanele cu boli psihice.
Notabil este faptul că iniţiativa creării grupului de lucru vine după ce Andrei Brăguţa, în vârstă de 32 de ani, care avea tulburări psihice evidente a decedat fiind torturat în penitenciar, după ce a fost reţinut pentru depăşirea limitei de viteză şi a intrat în conflict cu poliţiştii.
Experţii de la Promo-LEX au atenţionat că justiţia din Moldova nu poate gestiona corect cazurile persoanelor cu tulburări psihice având în vedere că nici procurorul şi nici judecătorul nu s-au îngrijorat de starea de sănătate a lui Brăguţa la solicitarea şi eliberarea mandatului de arest.