Ion Sturza: Interviul lui Proca cu permisiunea Bucureştiului. Începutul sfârşitului lui Plahotniuc

Declaraţiile lui Vitalie Proca privind persoana care ar fi comandat uciderea lui Gorbunţov sunt greu de crezut, consideră fostul premier, specificând că nu ne rămâne decât să aşteptăm ancheta română şi britanică, fiind grav faptul că doi „politicieni” din Moldova ar fi implicaţi în altercaţii mafiote.
Ion Sturza, fost premier al Moldovei
Ion Sturza, fost premier al Moldovei (capital.ro)

În cadrul unui interviu de săptămâna trecută, interlopul moldovean Vitalie Proca a susţinut că preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc ar fi cel care a comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov. Fostul premier moldovean, Ion Sturza a calificat scena politică din Republica Moldova ca fiind jalnică şi penibilă, specificând chiar că acest lucru nu este o noutate, „dar ei tot sapă în infern”.

„Filmul „dezvăluirilor” celui a cărui profesie e să omoare oameni nu ar fi meritat să fie luat în serios. Un individ, asasin în serie, prins de justiţia română, condamnat la ani grei de puşcărie, numai credibil nu e. Alt tip, Gorbunţov, „bancherul negru” al mafiei care a condus Calea Ferată a Federaţiei Ruse, nu este mult mai breaz. Pus să aibă grijă de banii obţinuţi din „otkat”-uri (comisioane ilegale n.r.), a fugit cu tot cu bani iniţial la Chişinău, pe urma la Londra”, a scris pe contul său de Facebook, omul de afaceri Ion Sturza.

Acesta a ţinut să precizeze că la ruşi şi pentru 10 ruble te împuşcă, dar dacă ai „ciordit” 200 de milioane de dolar SUA, consecinţele ar fi pe măsură. În opinia omului de afaceri, Gorbunţov ar fi fost strâns cu uşa mai întâi la Chişinău, unde se dădea drept „mare businessman", având de fapt dosare penale, ameninţări, etc., evident, cu participarea nemijlocită şi bine plătită a organelor „abilitate”.

„Nu a fost cuminte, a fugit la Londra, lucru care a supărat rău „deponenţii”. Clar lucru, cineva de la Chişinău a intermediat comanda dată asasinului Proca. Comanditarul e cineva din „păgubiţii” de la Moscova. E Renato Usatîi sau Vlad Plahotniuc acel intermediar? Greu de spus, mai degrabă, nu... Dar vom afla în curând. Justiţia română şi britanică nu sunt asemenea celei de pe Bâc”, a adăugat fostul prim-ministru.

Ce e nespus de grav, în opinia lui Ion Sturza, e faptul că doi „politicieni” de top din Moldova sunt implicaţi în „razborci” (altercaţii n.r.) de tip mafiot. „Renato, e clar, stil tipic unui boschetar plecat în lume, jargon şi „poniatie” (lege din lumea criminală). Dar Vlad Plahotniuc? Nu e glumă! E liderul suprem actual a Republicii Moldova”, a subliniat ironic, Sturza.

Acesta a mai punctat că, deşi nu ocupă nicio funcţie în stat, nefiind decât liderul unui partid politic, de el ar depinde „realmente” soarta milioanelor de moldoveni, mai ales că se doreşte lider formal, prim-ministru, şi de ce nu preşedinte. „Cineva ar spune: „Ei şi ce, moldovenii sunt toleranţi, acceptă totul”! Si totuşi, te pune pe gânguri”.

„Dar nu asta este important. E ştiut lucru, la începutul anului 2016, domnul Plahotniuc a fost „salvat” de serviciile secrete româneşti. Are ce are domnul Plahotniuc în a convinge Bucureştiul”, a punctat Ion Sturza, evidenţiind totuşi că odată cu aducerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a exponentului fidel al Federaţiei Ruse, Igor Dodon, „printr-o combinaţie pusă la cale de GBC (sediul administrativ al lui Plahotniuc n.r.) şi CC (Curtea Constituţională). Se pare că Plahotniuc „nu a livrat” ce au aşteptat cei de la Bucureşti!”.

În context, Sturza a subliniat că „interviul” cu Proca a fost făcut într-o instituţie de maximă siguranţă din România, aici fiind marea problemă a lui Plahotniuc. „L-au „trădat”, abandonat serviciile româneşti?”, se întreabă fostul premier, menţionând că acest lucru ar fi grav.

„Acesta este începutul sfârşitului. Asta trebuie de înţeles. În rest, doar fum. Vom vedea în zilele următoare dacă la Bucureşti se va declanşa o anchetă asupra faptului cum au ajuns „jurnaliştii” la Proca. De mersul ei va depinde soarta supravieţuirii fizice a domnilor Plahotniuc şi Usatîi, căci politic şansele lor astăzi sunt minime”, a conchis Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe