Valentin Ionescu, despre reforma liberală în domeniul fiscal

Dezbaterea intitulată "Cum putem face reforma fiscala în România?" a avut loc joi, sub egida Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi Institutul ordoliberal (IOL). Preşedintele Institutul IOL, fostul ministru al Privatizării, Valentin Ionescu, a descris într-un interviu pentru Epoch Times cum arată o politică liberală în domeniul fiscal.
Dezbateri cu tema-”Cum putem face reforma în România?”, organizate de ARSIT, ORTOLIBERAL şi Konrad Adenauer Stiftung, 10 octombrie 2013. În imagine, Valentin Ionescu, Preşedinte Institutul Ordoliberal (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.10.2013

Dezbaterea intitulată "Cum putem face reforma fiscală în România?" a avut loc joi, sub egida Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS) şi Institutul ordoliberal (IOL). Preşedintele Institutul IOL, fostul ministru al Privatizării, Valentin Ionescu, a descris într-un interviu pentru Epoch Times cum arată o politică liberală în domeniul fiscal.

Cum văd liberalii o reformă fiscală de succes?

În primul rând trebuie stabilit modelul economic pentru o politică fiscală liberală în aşa fel încât să existe o logică a întregului sistem fiscal şi a măsurilor pe care un guvern le ia pe termen lung, urmărindu-se reducerea presiunii fiscale individuale, nu doar o reducere a presiunii fiscale la nivel macro din perspectiva costului administrativ pe care îl suportă statul.

Al doilea aspect este că trebuie intervenit imediat după ce s-a creat modelul asupra reducerii unor taxe care împiedică derularea normală a activităţilor economice. Şi prima măsură care mi se pare de cel mai mare impact este taxa pe valoarea adăugată, majorarea intervenită acum trei ani a fost devastatoare pentru comerţ, a fost devastatoare pentru producţia industrială pentru că s-a redus foarte mult din vânzări pe fundalul creşterii unor costuri.

O altă măsură ar fi reducerea graduală a impozitului pe profit până la anularea acestui tip de impozit într-un interval de 6-7 ani. Nu se poate face imediat pentru că nu poţi să acoperi un deficit bugetar, dar pe termen lung obiectivul este ca impozitul pe profit să dispară, pentru că statul trebuie să încurajeze mediul de afaceri să se dezvolte, mediul de afaceri fiind cel care crează bani şi locuri de muncă.

Tocmai astea sunt reperele unei politici liberale.

Şi social democraţii cum o văd?

Social democraţii insistă pe redistribuirea venitului fiscal, ori o redistribuire a venitului fiscal presupune şi sacrificii, pentru că o redistribuire o faci pe resursele existente. Ei nu dezvoltă această resursă, nu o multiplică, ei se folosesc de o bază deja creată. Asta este din păcate eroarea lor de gândire economică. Şi redistribuie ceea ce deja există, în condiţiile în care economia la un moment dat nu mai poate să stea pe aceeaşi bază. Deci nu poţi în numele echităţii să redistribuii doar ceea ce ai. Tu trebuie întâi să construieşti şi după aia dacă ai resurse fireşte că poţi să faci redistribuirea.

Cum poate fi combătută mai bine evaziunea fiscală?

Evaziunea per ansamblu nu ai cum să o elimini dar poţi să o diminuezi gândindu-te în primul rând la presiunile fiscale individuale, asta e punctul de reper. Adică dacă ea va scădea, contribuabilul va fi dispus făcând o comparaţie, cât costă evaziunea, cât costă să plătească şi va fi dispus să plătească statului în loc să evazioneze. Pentru ca şi evaziunea are un cost. Tu trebuie să evazionezi, dar ca să evazionezi trebuie să te protejezi şi asta presupune un cost.

În încheiere, Valentin Ionescu a explicat că nu este prea optimist în ceea ce priveşte reforma actuală din domeniul fiscal.

Interviu luat de Florin Eşanu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor