O misiune a FMI va monitoriza viabilitatea cadrului economic al ţării
Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor monitoriza aprofundat post-program viabilitatea cadrului economic al ţării şi avertizarea timpurie cu privire la politicile care ar putea periclita viabilitatea statului pe plan extern. Despre aceasta a declarat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Max Alier, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Potrivit serviciului de presă al Legislativului, în cadrul întrevederii, părţile au discutat despre evoluţiile pe plan politic şi economic din Republica Moldova, aspecte legate de politica bugetar-fiscală şi proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2014, evoluţia indicatorilor economici din ultima perioadă, implementarea reformelor structurale şi a politicilor de creştere economică.
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că relaţia de cooperare cu FMI este foarte importantă pentru Republica Moldova, ţara noastră fiind interesată şi în continuare în dezvoltarea colaborării cu Fondul Monetar Internaţional. "Atât autorităţile din Republica Moldova, cât şi experţii FMI au scopuri comune - asigurarea stabilităţii macroeconomice şi dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova", a menţionat Igor Corman în cadrul întrevederii. Echipa de experţi ai FMI se va afla în Republica Moldova până pe data de 1 octombrie curent.
Misiunea FMI a sosit în Moldova săptămâna trecută pentru a examina situaţia economică a republicii, după expirarea programului de colaborare de trei ani, precizează InfoTag. Programul cu Republica Moldova, încheiat pe un termen de trei ani, prevedea o susţinere financiară în sumă de circa $572 mln. După vizita Misiunii Fondului din noiembrie 2012, programul a fost extins încă pentru trei luni. Însă, Moldova nu a primit încă ultima tranşă în valoare de $76 mln., deoarece a luat decizii necoordonate cu FMI. Acestea se refereau la majorările de pensii şi salarii, precum şi instituirea impozitului unic în agricultură şi revenirea la cota de 8% TVA pentru producţia agricolă.