România ar trebui să reducă TVA în sectorul cărnii la 9%

Pentru a evitarea unei explozii a evaziunii fiscale în condiţiile în care ţările din regiune vor efectua reduceri de TVA la anumite categorii de alimente, România va trebui să adopte aceste măsuri, care ar fi atât în sprijinul industriei, cât şi al consumatorilor.
Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
10.10.2013

Investitorii români au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19% şi instituirea unui TVA diferenţiat pentru industria alimentară de 9%. Pentru evitarea unei explozii a evaziunii fiscale, având în vedere faptul că ţările din regiune vor efectua reduceri de TVA la anumite categorii de alimente, România va trebui să adopte aceste măsuri, care ar fi în beneficiul industriei şi al consumatorilor.

Majorarea TVA a dus la creşterea evaziunii şi scăderea consumului, a susţinut miercuri Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta la Forumul Investitorilor Autohtoni.

“În acelaşi timp, încasările la bugetul de stat au scăzut, ceea ce demonstrează că măsura a avut un impact negativ din toate punctele de vedere”, menţionează Minea.
Mai mult, conjunctura regională ar putea obliga România să reducă drastic TVA-ul la carne şi preparate din carne.
“În Ungaria şi Bulgaria se discută foarte serios de aplicarea unei cote de TVA de numai 5% de la începutul anului viitor. În aceste condiţii dacă România păstrează cota de 24%, toată evaziunea fiscală se va muta la noi”, explică Sorin Minea.
Minea consideră că preţurile vor trebui să scadă proporţional cu reducerea TVA, altfel, menţinerea actualelor preţuri ar fi o sinucidere pentru comercianţi.
“În foarte multe ţări dezvoltate se practică TVA diferenţiat, mai mic pentru alimente, practică pe care trebuie s-o adopte şi România,” susţine Minea.
Poziţia pe care patronatul cărnii o afişează este în concordanţă cu intenţiile exprimate de oficiali ai Ministerului Agriculturii. Secretarul de stat Achim Irimescu a promis scăderea TVA-ului la 9% în sectorul cărnii.
“Probabil că sectorul cărnii va fi următorul care va beneficia de TVA redus, dar este foarte important modul în care efectuăm controlul şi măsurile pe care le luăm pentru reducerea evaziunii în domeniul produselor de panificaţie. Decizia viitoare privind reducerea TVA şi la alte produse alimentare depinde de succesul măsurii în domeniul pâinii, de reducerea evaziunii şi veniturile bugetare”, a informat Irimescu la Forumul Investitorilor Autohtoni.
El a menţionat că analiza elaborată de Ministerul Agriculturii în domeniul cărnii a expus două probleme, respectiv importurile reale şi nereale, şi producţia la negru din România.
“Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012″, a susţinut Irimescu.
Ministerul Agriculturii a estimat că evaziunea fiscală din domeniul cărnii şi al produselor procesate din carne a fost de 230 de milioane de euro în 2011.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor