Garda Financiară se desfiinţează iar capetele cad la ANAF
alte articole
Se anunţă un cutremur în Ministerul de Finanţe, peste 20 de şefi ANAF vor fi demişi iar temuta Gardă Financiară se va desfiinţa.
Motivul oficial al demiterilor şefilor ANAF este "lipsa de rezultate în muncă" şi faptul că nu au atras suficienţi bani la buget. Încasările bugetare după primele 8 luni sunt mai mici cu aproape 1 miliard de euro faţă decât se aştepta Guvernul.
În presă se afirmă însă că printr-o "stranie" coincidenţă, demiterile vor avea loc în judeţele unde corupţia a cunoscut elanul cel mai înfloritor: Ilflov, epicentrul corupţiei din ţară, Constanţa, Timiş, Galaţi, Botoşani, Iaşi şi lista continuă cu Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Dolj, Caraş, Cluj, Maramureş.
Schimbările din Ministerul de Finanţe lovesc şi Garda Financiară, care se va desfiinţa. Garda, ca instituţie în cadrul ANAF va fi înlocuită de noua Direcţie Generală Antifraudă Fiscală, instituţie de la care ministrul Chiţoiu aşteaptă foarte mult, şi anume să pună capăt "marii evaziuni".
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a unui număr de 1.181 de posturi de inspector antifraudă la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, din care 280 de posturi la Direcţia de Combatere a Fraudelor, potrivit portalului posturi.gov.ro.
Începând cu 1 octombrie, Comisarii Gărzii, sunt în preaviz timp de 30 de zile. Cei care vor să mai aibă un loc de muncă după ce preavizul le expiră, se pregătesc intens de concurs. Între timp, infractorii pot fura nestingheriţi:
"De vreo zece zile, de când ANAF a dat publicităţii datele despre concurs, Garda Financiară e paralizată. Comisarii au o singură preocupare: să-şi pregătească dosarele de înscriere la concurs, să le depună şi să studieze bibliografia. Aşa că, în loc să vâneze evazioniştii, aleargă pe la medici şi psihologi, pentru avizele de sănătate fizică, mintală şi integritate morală ori studiază buchea legii, din bibliografia de examen. Astăzi, secţiile Gărzii Financiare aduc mai mult a sală de lectură, decât a laborator în care se pregătesc loviturile împotriva evaziunii fiscale şi criminalităţii economice", declară jurnaliştii constănţeni, preluaţi de Realitatea.