Vadim Drobiz: Conducerea Rospotrebnadzor nu trebuie să facă acuzaţii nefondate

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

"În cazul în care Serviciul federal sanitar rus are pretenţii faţă de Moldova în ceea ce priveşte acordurile sau standardele de calitate, să le formuleze clar şi să nu arunce declaraţii nefondate". Aşa a comentat directorul Centrului de cercetări privind pieţele de alcool federală şi regionale, Vadim Drobiz, ameninţările făcute de şeful Rospotrebnadzor, Ghenadi Onişcenko, despre limitarea livrărilor de vin moldovenesc în Federaţia Rusă.

Potrivit "Infotag" cu trimitere la sursele media din Federaţia Rusă, el a remarcat că "de aproximativ jumătate de an nu au existat pretenţii faţă de acest produs, nu a avut pretenţii nici Onişcenko".

"Acest lucru vorbeşte despre faptul că în Moldova există totuşi un sistem de control. În cazul în care este necesar de a crea un Centru de control al calităţii, să se poarte negocieri, să se discute despre această problemă. Moldova dispune de toate documentele necesare pentru livrare, să se clarifice", a spus Drobiz.

Potrivit lui, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă a scăzut cu până la 5%.

Precizăm că Rospotrebnadzor a criticat activitatea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care nu ar întreprinde măsurile suficiente pentru crearea unui sistem naţional de control al calităţii producţiei vinicole, aceasta fiind una dintre condiţiile principiale pentru revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.

Drept motiv pentru asemenea declaraţii a constituit faptul că din cele circa 3,5 mii de partide de produse vinicole livrate de la începutul anului în Rusia, doar 0,43% au fost importate în cadrul protocoalelor de investigare la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice.

La rândul său, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a respins acuzaţiile înaintate de Serviciul sanitar federal rus. Specialiştii din cadrul ministerului menţioneaqză că, dimpotrivă, în ultimii ani sistemul de supraveghere şi control în Republica Moldova s-a fortificat, întrucât, au fost întreprinse un şir de măsuri în vederea perfecţionării mecanismului de control al calităţii produselor vinicole.

Circa 80% din întreprinderile vinicole moldoveneşti exportatoare au implementat sisteme de management al calităţii producţiei (ISO 9001 şi 22000), iar laboratoarele acestora au fost recent atestate şi acreditate de către Centrul Naţional de Acreditare. Instituţia ţine să remarce că pe parcursul anului curent, 29 de întreprinderi vinicole şi-au exportat producţia pe piaţa rusă, atingând un nivel de vânzări de peste 23 mil. de euro şi în această perioadă "nu a parvenit niciun semnal din partea Serviciului Rospotrebnadzor privind ofensivitatea produselor vinicole din Moldova".

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov intenţionează să întreprindă o vizită la Moscova până la sfârşitul lunii august. În prezent el se află în concediu până pe data de 20 august. Mai mulţi experţi au atras atenţia asupra faptului că reacţia lui Onişcenko în raport cu vinurile moldoveneşti s-a înrăutăţit după ce Moldova nu a confirmat poziţia Rospotrebnadzor în legătură cu bomboanele ucrainene Roshen.

De la începutul anului, Moldova a importat în Federaţia Rusă 2 752 partide de vin, 278 de partide de coniac, 336 loturi de vin în vrac în volum total de 21 713 730,8 de litri. Totodată, potrivit datelor protocolare - doar 0,43% din numărul total de loturi a fost testat la Centru. În rezultatul analizelor efectuate în laboratoarele Rospotrebnadzor, marfa a corespuns normelor. În primul trimestru al anului curent, Moldova a livrat peste hotare producţie alcoolică în sumă de $56,99 mln., cu 47,8 % mai mult decât acum un an. Aproape o treime din exporturi au fost realizate în Rusia - $17,04 mln. (+16,2%). Până în 2006, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă era de 60 %. După embargoul impus în perioada 2006-2007, Moldova a reuşit să recapete doar 10 %. Mulţi producători au renunţat să mai exporte vin în Rusia orientându-se spre alte pieţe de desfacere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe