Ministerul Agriculturii respinge acuzaţiile Rusiei cu privire la lipsa sistemului naţional de control al calităţii vinului

Bauturi alcoolice
Bauturi alcoolice (JEAN-PIERRE MULLER/AFP/Getty Images)

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare respinge acuzaţiile înaintate de Serviciul sanitar federal rus cu privire la faptul că în Republica Moldova lipseşte sistemul naţional de control al calităţii vinului. În declaraţia emisă de minister, se menţionează că, dimpotrivă, în ultimii ani sistemul de supraveghere şi control în Republica Moldova s-a fortificat, întrucât, au fost întreprinse un şir de măsuri în vederea perfecţionării mecanismului de control al calităţii produselor vinicole.

"Circa 80% din întreprinderile vinicole moldoveneşti exportatoare au implementat sisteme de management al calităţii producţiei (ISO 9001 şi 22000), iar laboratoarele acestora au fost recent atestate şi acreditate de către Centrul Naţional de Acreditare. Prin semnarea Memorandumului cu asociaţiile vitivinicole din Republica Moldova, producătorii şi-au asumat responsabilitatea de a produce vinuri de calitate şi de a le promova pe pieţele de desfacere, inclusiv, cu sprijinul Ministerului. Prin semnarea Memorandumului respectiv, a fost luată decizia în vederea reglementării fabricării vinurilor cu denumire de origine, indicaţie geografică, care presupune cel mai riguros control al produsului din partea statului pe întreg fluxul tehnologic, începând de la plantaţiile viticole până la produsul finit, destinat consumului uman. În acest scop este  în proces de instituire Oficiul Naţional al Viei şi Vinului", menţionează cei de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Instituţia ţine să remarce că pe parcursul anului curent, 29 de întreprinderi vinicole şi-au exportat producţia pe piaţa rusă, atingând un nivel de vânzări de peste 23 mil. de euro şi în această perioadă "nu a parvenit niciun semnal din partea Serviciului Rospotrebnadzor privind ofensivitatea produselor vinicole din Moldova".

"Ţinând cont, însă, de interesul comun al promovării produselor moldoveneşti pe piaţa rusă, respectiv, de importanţa majorării exporturilor în această ţară, inclusiv, a producţiei vitivinicole, problemele existente vor fi discutate cu oficialităţile ruse în cadrul preconizatei vizite oficiale a Ministrului Vasile Bumacov la Moscova, în luna august curent", se menţionează în comunicatul ministerului.

Luni, Rospotrebnadzorul a învinuit Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Moldova că nu întreprinde măsuri în vederea creării unui sistem naţional de control al calităţii produselor, ceea ce a fost o condiţie principială pentru revenirea producţiei moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Motivul acestor declaraţii l-a constituit faptul că de la începutul anului, în Federaţia Rusă au fost importate din Moldova 2.752 partide de vin, 278 de partide de coniac, 336 loturi de vin în vrac în volum total de 21.713.730,8 de litri.

Totodată, potrivit datelor protocolare - doar 0,43% din numărul total de loturi a fost testat la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din RM. "Lipsa în RM a unui sistem eficient de control al calităţii reprezintă un factor de descurajare în ceea ce priveşte normalizarea accesului producţiei moldoveneşti pe piaţa Rusiei", remarcă Serviciul federal sanitar rus. Rospotrebnadzor avertizează că, în asemenea condiţii, va fi nevoit să "revadă revenirea la practica, testată deja, de interacţiune directă cu asociaţiile şi uniunile de producători şi furnizori de produse".

De cealaltă parte, exportatorii explică faptul că certificarea producţiei în Moldova, iar ulterior, în Federaţia Rusă, dublează cheltuielile. Cu atât mai mult cu cât, anterior, Rospotrebnadzor nu a solicitat rezultatul verificărilor obligatorii în laboratoarele naţionale.

În primul trimestru al anului curent, Moldova a livrat peste hotare producţie alcoolică în sumă de $56,99 mln., cu 47,8 % mai mult decât acum un an. Aproape o treime din exporturi au fost realizate în Rusia - $17,04 mln. (+16,2%). Până în 2006, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă era de 60 %. După embargoul impus în perioada 2006-2007, Moldova a reuşit să recapete doar 10 %. Mulţi producători au renunţat să mai exporte vin în Rusia orientându-se spre alte pieţe de desfacere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe