Ghenadie Onişcenco: Rusia este gata să limiteze, din nou, livrările de produse vinicole din Moldova

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Rusia este gata să limiteze, din nou, livrările de produse vinicole din Moldova pentru că ţara nu-şi respectă angajamentele". Despre aceasta s-a comunicat în eterul postului de radio "Eho Moskvî", care a făcut trimitere la declaraţiile medicului şef sanitar de stat al Federaţiei Ruse, Ghenadie Onişcenco.

El a declarat, în ajun, despre disponibilitatea "de a anunţa, în timpul apropiat, că s-ar putea întreprinde un set de măsuri care vor anula progresele obţinute atât de dificil în ceea ce priveşte accesul întregii game de vinuri moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse".

Totodată, Onişcenco nu consideră că "aceste măsuri vor duce la sistarea totală a livrărilor, însă, vor avea un impact semnificativ asupra cantităţii vinurilor moldoveneşti acceptate de piaţa Rusiei".

În ajun, Rospotrebnadzor a emis un comunicat prin care a criticat activitatea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care nu ar întreprinde măsurile suficiente pentru crearea unui sistem naţional de control al calităţii producţiei vinicole, aceasta fiind una dintre condiţiile principiale pentru revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.

Drept motiv pentru asemenea declaraţii a constituit faptul că din cele circa 3,5 mii de partide de produse vinicole livrate de la începutul anului în Rusia, doar 0,43% au fost importate în cadrul protocoalelor de investigare la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice. "Lipsa în RM a unui sistem eficient de control al calităţii reprezintă un factor de descurajare în ceea ce priveşte normalizarea accesului producţiei moldoveneşti pe piaţa Rusiei", remarcă Serviciul federal sanitar rus. Rospotrebnadzor avertizează că, în asemenea condiţii, va fi nevoit să "revadă revenirea la practica, testată deja, de interacţiune directă cu asociaţiile şi uniunile de producători şi furnizori de produse".

În acelaşi timp, factorii responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii consideră că Moldova îşi respectă angajamentele asumate. Potrivit şefului secţiei viticultură din cadrul Ministerului Agriculturii, Ion Vârtosu, acum câteva luni, în republică a fost creată Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care se preocupă şi de calitatea producţiei exportate.

"Posibil că nu toate mecanismele sunt optimizate, deocamdată, însă, suntem în proces de lucru. Agenţia dispune de o reţea de laboratoare regionale, care atrag o atenţie deosebită mărfurilor destinate pentru export. Acum, Ministerul creează şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care în afară de problemele legate de implementarea politicilor statului, va verifica calitatea producţiei vinicole. Se planifică că această structură va apărea deja în luna septembrie. Suntem cointeresaţi să dăm dovadă de încredere", a spus el.

De la începutul anului, Moldova a importat în Federaţia Rusă 2 752 partide de vin, 278 de partide de coniac, 336 loturi de vin în vrac în volum total de 21 713 730,8 de litri. Totodată, potrivit datelor protocolare - doar 0,43% din numărul total de loturi a fost testat la Centru. În rezultatul analizelor efectuate în laboratoarele Rospotrebnadzor, marfa a corespuns normelor.

În primul trimestru al anului curent, Moldova a livrat peste hotare producţie alcoolică în sumă de $56,99 mln., cu 47,8 % mai mult decât acum un an. Aproape o treime din exporturi au fost realizate în Rusia - $17,04 mln. (+16,2%). Până în 2006, cota vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Federaţia Rusă era de 60 %. După embargoul impus în perioada 2006-2007, Moldova a reuşit să recapete doar 10 %. Mulţi producători au renunţat să mai exporte vin în Rusia orientându-se spre alte pieţe de desfacere.